Boek
Nederlands

De Cock en de dood van een clown

A.C. Baantjer (auteur)
+1
De Cock en de dood van een clown
×
De Cock en de dood van een clown De Cock en de dood van een clown

De Cock en de dood van een clown

In de reeks:
Baantjer; 22
Genre:
De moord op een clown en een omvangrijke juwelendiefstal stellen rechercheur De Cock aanvankelijk voor raadsels.
Titel
De Cock en de dood van een clown
Auteur
A.C. Baantjer
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2003
130 p.
ISBN
90-261-0179-1

Besprekingen

De Cock wordt geconfronteerd met twee problemen: een omvangrijke juwelendiefstal en de moord op een clown, Pierrot. Hij ontdekt dat beide feiten met elkaar te maken hebben: de impressario van een variétégroep weet m.b.v. hypnose, rijke mensen geld en juwelen afhandig te maken voor de groep. Als Pierrot echter in geldnood raakt, praat hij zijn mond voorbij. Voor de veiligheid van de anderen moet hij dan koud gemaakt worden. De puzzel waarmee Baantjer zijn lezers hier bezighoudt, is interessant en zal door velen die de rest van zijn werk kennen, worden gewaardeerd. Wel moet men even vergeten dat er in Amsterdam de laatste twintig jaar veel is veranderd. De relatie tussen De Cock en de bullebak van een commissaris is evenmin goed plaatsbaar in de huidige sociale verhoudingen bij de politie. Maar dit zal de vertrouwde Baantjerlezer nauwelijks storen. Vrij kleine druk.

Over A.C. Baantjer

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Dijk, Hans van / Anefo

Albert Cornelis (Appie) Baantjer (Urk, 16 september 1923 – Alkmaar, 29 augustus 2010) was een Nederlandse schrijver van detectiveromans tijdens en na een loopbaan als politieman.

Biografie

Baantjer kwam uit een gezin van drie kinderen. Op zijn zestiende ging hij werken in een handel in vetten en spijsoliën. In 1945 ging hij werken bij de Amsterdamse politie, nadat zijn vader daar voor hem had gesolliciteerd. Over die politieafdeling schreef hij later zijn eerste boek. In 1952 trouwde hij met Marretje van der Vaart. Een jaar later begon Baantjer met zijn opleiding als rechercheur, waarna hij in 1955 terechtkwam op bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Hij werkte daar 28 jaar, tot zijn pensionering in 1983. In 1959 schreef hij samen met collega Maurice van Dijk onder pseudoniem A.C.M. Baandijk zijn eerste boek 5×8 grijpt in dat een flop werd. Toen Baantjer in 1961 meedeed aan een verhalenwedstrijd van Het Parool won hij een pr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties