Boek
Nederlands

De Cock en de moord in het circus

A.C. Baantjer (auteur)
+1
De Cock en de moord in het circus
×
De Cock en de moord in het circus De Cock en de moord in het circus

De Cock en de moord in het circus

In de reeks:
Baantjer; 72
Genre:
De beroemde clown Grimaldo wordt dood aangetroffen in zijn woonwagen. Hij blijkt vermoord te zijn, en het blijft niet bij die ene moord: Circus Kramsky blijkt een poel van jaloezie en achterdocht.
Titel
De Cock en de moord in het circus
Auteur
A.C. Baantjer
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2013
142 p.
ISBN
9789026133725 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

In De Cock en de moord in het circus wordt inspecteur De Cock bij een bezoek aan het circus geconfronteerd met de dode clown Grimaldo, die bij nader inzien een vrouw blijkt te zijn en bovendien vermoord. Dit dunne boekje, voor het eerst gepubliceerd in 2013, is niet geschreven door de legendarische Appie Baantjer zelf, maar is gebaseerd op een van de vele televisie-uitzendingen. Niettemin verenigt het alle typische eigenaardigheden van inspecteur De Cock: zijn voorliefde voor een cognacje, zijn vilten hoedje, de setting aan de Walletjes van Amsterdam en zijn te pas en te onpas geciteerde uitspraak ‘De Cock met ceeooceekaa’.
Op het eerste gezicht lijkt de moord op Grimaldo een interne zaak. De dompteur had een relatie met de vrouwelijke clown, wat op jaloezie van zijn vrouw stuitte, en bovendien lijkt de gehate circusdirecteur, de dwerg Kramsky, ook niet helemaal onschuldig. De Cock en zijn assistent Vledder ondervragen alle betrokkenen maar lijken steeds verder van de ware…Lees verder
Als er een moord wordt gepleegd in het circus, ontdekt De Cock dat het niet allemaal goud is wat er blinkt. Dit 72ste deel in de populaire Baantjerreeks speelt vooral in het circus waar jaloezie en vertrouwen een belangrijke rol spelen. Door goed te kijken en logisch te redeneren probeert de bekende rechercheur de moord op te lossen. De bekende reeks rond De Cock is na de dood van Baantjer voortgezet naar scenario’s van de televisieserie. Dit verhaal kent weinig opzienbarende gebeurtenissen. Bekende personages passeren de revue, wat het geheel heerlijk herkenbaar maakt voor liefhebbers van deze serie. Kleine druk.

Over A.C. Baantjer

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Dijk, Hans van / Anefo

Albert Cornelis (Appie) Baantjer (Urk, 16 september 1923 – Alkmaar, 29 augustus 2010) was een Nederlandse schrijver van detectiveromans tijdens en na een loopbaan als politieman.

Biografie

Baantjer kwam uit een gezin van drie kinderen. Op zijn zestiende ging hij werken in een handel in vetten en spijsoliën. In 1945 ging hij werken bij de Amsterdamse politie, nadat zijn vader daar voor hem had gesolliciteerd. Over die politieafdeling schreef hij later zijn eerste boek. In 1952 trouwde hij met Marretje van der Vaart. Een jaar later begon Baantjer met zijn opleiding als rechercheur, waarna hij in 1955 terechtkwam op bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Hij werkte daar 28 jaar, tot zijn pensionering in 1983. In 1959 schreef hij samen met collega Maurice van Dijk onder pseudoniem A.C.M. Baandijk zijn eerste boek 5×8 grijpt in dat een flop werd. Toen Baantjer in 1961 meedeed aan een verhalenwedstrijd van Het Parool won hij een pr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties