Boek
Nederlands

De Cock en 't wassend kwaad

A.C. Baantjer (auteur)
+1
De Cock en 't wassend kwaad
×
De Cock en 't wassend kwaad De Cock en 't wassend kwaad

De Cock en 't wassend kwaad

In de reeks:
Genre:
Enkele moorden op zware criminelen en een citaat van Vondel lijken met elkaar te maken hebben.
Titel
De Cock en 't wassend kwaad
Auteur
A.C. Baantjer
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 1995
134 p.
ISBN
90-261-0722-6

Besprekingen

"Men smoore 't wassende quaet bijtijds in zijn geboorte", met dit citaat uit Vondel wordt De Cock geconfronteerd als hij een lezing houdt voor een opleidingsklas van de rechercheschool. Twee studenten gaan met hem in heftig debat over de huns inziens slappe houding van politie en justitie. Dan worden enkele zeer gewelddadige criminelen vermoord, ogenschijnlijk gewurgd met een panty. Pas laat legt De Cock verband tussen Vondel (die een kousenwinkel had) en de pantymoorden. De oplossing ligt dan voor de hand. Aardige plot, spannend verteld. Op de kaft een foto van Baantjer tegen de achtergrond van een tuinhuisjescomplex; vrij kleine druk.

Over A.C. Baantjer

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Dijk, Hans van / Anefo

Albert Cornelis (Appie) Baantjer (Urk, 16 september 1923 – Alkmaar, 29 augustus 2010) was een Nederlandse schrijver van detectiveromans tijdens en na een loopbaan als politieman.

Biografie

Baantjer kwam uit een gezin van drie kinderen. Op zijn zestiende ging hij werken in een handel in vetten en spijsoliën. In 1945 ging hij werken bij de Amsterdamse politie, nadat zijn vader daar voor hem had gesolliciteerd. Over die politieafdeling schreef hij later zijn eerste boek. In 1952 trouwde hij met Marretje van der Vaart. Een jaar later begon Baantjer met zijn opleiding als rechercheur, waarna hij in 1955 terechtkwam op bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Hij werkte daar 28 jaar, tot zijn pensionering in 1983. In 1959 schreef hij samen met collega Maurice van Dijk onder pseudoniem A.C.M. Baandijk zijn eerste boek 5×8 grijpt in dat een flop werd. Toen Baantjer in 1961 meedeed aan een verhalenwedstrijd van Het Parool won hij een pr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties