Boek
Nederlands

Een Rus in de Jordaan

A.C. Baantjer (auteur), Simon De Waal (auteur)
De oudere rechercheur Peter van Opperdoes en zijn jonge partner Jacob krijgen in de Amsterdamse Jordaan te maken met de moord op een prostituee.
Titel
Een Rus in de Jordaan
Auteur
A.C. Baantjer Simon De Waal
Taal
Nederlands
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2009
176 p.
ISBN
9789048801732 (paperback)

Besprekingen

Baantjer zou het voor bekeken houden met De Cock, "ceoceka" maar: "Le nouveau B. est arrivé". De echte wijnliefhebber doet nogal smalend over die nieuwe Beaujolais, net zoals er nogal wat lezers zijn die 'Baantjer' beneden hun waardigheid achten. Maar intussen gaan die B. en B. toch wel heel vlot over de toonbank. En worden ook wel stiekem gedronken en gelezen.

Hier ligt nu nummer één voor van een nieuwe reeks, als vrucht van de samenwerking tussen Baantjer en Simon de Waal (van o.a. Cop vs. Killer (Lebowski, 2009)).

Daarin hebben De Cock en Vledder hun laatste zaak opgelost in de Warmoesstraat en komt een nieuw koppel speurders de wacht aflossen. De oudere Peter van Opperdoes, die nog enkele jaren te gaan heeft tot aan zijn pensioen, vraagt, om het wat rustiger aan te kunnen doen nu zijn vrouw gestorven is, zijn overplaatsing van de Warmoesstraat naar het bureau Raampoort. Daar wordt hem de jonge rechercheur Jacob toegewezen als compagnon. Meteen ontstaat weer e…Lees verder
Na het zeventigste deel besloot A.C. Baantjer te stoppen met zijn boekenserie over de Amsterdamse rechercheur De Cock en diens assistent Vledder. Simon de Waal, misdaadauteur, rechercheur en scriptschrijver van onder meer de televisieserie Baantjer, en A.C. Baantjer, die elkaar al decennialang kennen, hadden het er wel eens over gehad samen een boek te schrijven en na het laatste De Cock-boek was het zo ver. ‘Een Rus in de Jordaan’ is het eerste deel in wat een serie moet worden rond de oudere rechercheur Peter van Opperdoes en zijn partner, de jonge Jacob. Peter van Opperdoes, die na de dood van zijn vrouw is overgeplaatst van bureau Warmoesstraat naar bureau Raampoort in de Jordaan, en Jacob krijgen te maken met de moord op een prostituee. Sfeervol, met veel dialogen geschreven detectiveverhaal waarin de stijl van vooral Baantjer en in wat mindere mate die van De Waal te herkennen is. www.baantjerendewaal.nl. Normale druk.

Over A.C. Baantjer

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Dijk, Hans van / Anefo

Albert Cornelis (Appie) Baantjer (Urk, 16 september 1923 – Alkmaar, 29 augustus 2010) was een Nederlandse schrijver van detectiveromans tijdens en na een loopbaan als politieman.

Biografie

Baantjer kwam uit een gezin van drie kinderen. Op zijn zestiende ging hij werken in een handel in vetten en spijsoliën. In 1945 ging hij werken bij de Amsterdamse politie, nadat zijn vader daar voor hem had gesolliciteerd. Over die politieafdeling schreef hij later zijn eerste boek. In 1952 trouwde hij met Marretje van der Vaart. Een jaar later begon Baantjer met zijn opleiding als rechercheur, waarna hij in 1955 terechtkwam op bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Hij werkte daar 28 jaar, tot zijn pensionering in 1983. In 1959 schreef hij samen met collega Maurice van Dijk onder pseudoniem A.C.M. Baandijk zijn eerste boek 5×8 grijpt in dat een flop werd. Toen Baantjer in 1961 meedeed aan een verhalenwedstrijd van Het Parool won hij een pr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties