Mavela (15) hoort bij The Black Bronx, een straatbende in Brussel. Wanneer zij verliefd wordt op Marwan, een jongen van een concurrerende Marokkaanse bende, beseft ze dat ze niet meer terug kan. Vanaf ca. 16 jaar.
Titel
Black / dir. by Adil El Arbi and Bilall Fallah ; written by Adil El Arbi and Bilall Fallah
Regisseur
Adil El Arbi Bilall Fallah
Naar het werk van
Dirk Bracke
Componist
Hannes De Maeyer
Acteur
Martha Canga Antonio Aboubakr Bensaihi Sanaa Alaoui
Taal
Frans
Uitgever
Dutch Filmworks, © 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
90 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels Gebaseerd op de boeken Black en Back van Dirk Bracke
EAN
8715664117248

Besprekingen

Rauwe film uit België van Adil El Arbi en Bilall Fallah, die door de terreur in Parijs extra in de aandacht is gekomen. Het verhaal is gebaseerd op de romans Back en Black van Dirk Bracke* en laat zich samenvatten als West Side Story of Romeo en Julia in Brussel. Zij is vijftien jaar en lid van de zwarte straatbende Black Bronx, hij is een charismatische Marokkaan en lid van de 1080'ers, een bende uit Molenbeek. Hun romance wordt de inzet van een wrede bendeoorlog. De film (met acteurs die van straat werden geplukt) ontving vele goede kritieken en enkele kanttekeningen. 'Het maakt van El Arbi en Fallah nog geen Vlaamse Lee en Scorsese (of van Black 'de shit van de eeuw') maar wel filmmakers met goesting en lef én met een energieke, brutale grootstadtrip door Brussel op hun cv. Respect, putain', schrijft Dave Mestdach (Knack Focus 10-11-'15). Floortje Smit (Volkskrant 14-1-'16) geeft 4 sterren: 'Smakelijk opgediend (...) naargeestige film, waarin niemand wordt gespaard (...) heerlijke …Lees verder

Over Adil El Arbi

Adil El Arbi (Edegem, 30 juni 1988) is een Belgisch filmregisseur en scenarioschrijver.

Biografie

El Arbi studeerde film aan het Sint-Lukas in Brussel samen met Bilall Fallah, met wie hij later onder andere de langspeelfilm Image maakte. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, nog tijdens zijn studentenjaren, stond hij op de 23ste plaats op de kieslijst van CD&V in Berchem. Sinds 2022 is hij getrouwd met de Belgische journaliste Loubna Khalkhali.

Filmografie

Scenario en regie (samen met Bilall Fallah)

Speelfilms

  • 2022 - Rebel
  • 2020 – Bad Boys for Life
  • 2018 – Patser
  • 2015 – Black
  • 2014 – Image

Kortfilms

  • 2011 – Broeders
  • 2010 – Astaghfiro

Lees verder op Wikipedia