Boek
Nederlands

501 dingen die u moet weten over filosofie

Alison Rattle (auteur), Alex Woolf (auteur)
+1
501 dingen die u moet weten over filosofie
×
501 dingen die u moet weten over filosofie 501 dingen die u moet weten over filosofie

501 dingen die u moet weten over filosofie

Inleiding tot de geschiedenis van de filosofie, het gedachtegoed van belangrijke wijsgeren en de belangrijkste thema's in de filosofie, in de vorm van korte teksten en citaten.
Onderwerp
Filosofie
Titel
501 dingen die u moet weten over filosofie
Auteur
Alison Rattle Alex Woolf
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
501 things you should have learned about philosophy
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2013
256 p. : ill.
ISBN
9789048308590 (paperback)

Besprekingen

Met 501 dingen die u moet weten over filosofie vult Veltman Uitgevers het lange rijtje van filosofische smaakmakers aan. Dit is geen gemakkelijk opdracht. Er zijn de laatste jaren al heel wat inleidende en thematische boeken verschenen om het brede publiek in te leiden tot de filosofie. Daarnaast is het geen gemakkelijke opdracht om lezers warm te maken voor de filosofie. Na tientallen jaren van inspanning om de filosofie te populariseren, blijft zij haar elitaire karakter behouden.
501 dingen die u moet weten over filosofie slaagt niet waar andere boeken tekortschoten. Daarvoor gaat het te ernstig om met de vraagstukken binnen de filosofie. Hoewel het boek enkele van de toonaangevendste filosofen en hun ideeën in hapklare brokken aanreikt, weet het de essentie van die ideeën bijzonder goed te vangen en op een kwalitatieve wijze voor te stellen. Dit maakt het niet onmiddellijk de meest ontspannende literatuur, maar het boek weet wel te prikkelen.
Niet alleen wissel…Lees verder
In het onderwijs en bij studie zijn handboeken een soort basisvoorziening als een (eerste) inleiding en blijvend naslagwerk. De toegankelijkheid ervan kan met enige kunstgrepen worden vergroot – zoals in dit geval de samenvatting van de materie in 501 filosofische wetenswaardigheden – maar hun nut blijft bepaald door de globale maar trefzekere samenvatting van het vakgebied. Hier gebeurt dat in negen hoofdstukken: Grote filosofen, Grootse ideeën, Logica, taal en rede, Ethiek, Politiek, Metafysica en de geest, Religie, Wetenschap en kentheorie en tenslotte Dilemma's en paradoxen. De betreffende teksten – bij centrale items ook basisteksten – zijn trefzeker (gekozen) en helder; de 501 weetjes zijn als losse versnaperingen aan de teksten gekoppeld. Het geheel is verluchtigd met passende illustraties. Zo is, inhoudelijk en didactisch, een aantrekkelijk handboek ontstaan. Voorzien van talrijke illustraties in zwart-wit en een register.