Boek
Nederlands

Het nauw : roman

Ann Petry (auteur), Lisette Graswinckel (vertaler)
In een Amerikaans provinciestadje in de jaren vijftig van de 20e eeuw gaan een zwarte man en een witte vrouw een liefdesrelatie aan die ingaat tegen de conventies van hun tijd.
Titel
Het nauw : roman
Auteur
Ann Petry
Vertaler
Lisette Graswinckel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The narrows
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
606 p.
ISBN
9789025470968 (paperback)

Besprekingen

Passie en vooroordelen

'We hebben haar verhalen nodig om onze realiteit te belichten', schreef Tayari Jones in het voorwoord van de heruitgave van Ann Petry's roman Het nauw. Gelijk heeft ze.

Het is moeilijk te geloven dat Ann Petry (1908-1997) slechts marginaal opduikt in de Amerikaanse literaire canon en dat haar meesterwerk Het nauw (1953) pas na 70 jaar is vertaald. Bij leven kreeg ze veel minder aandacht dan Toni Morrison of Alice Walker, hopelijk wordt dat nu goedgemaakt met herpublicaties.

Haar meest ambitieuze roman, Het nauw, speelt zich af in het begin van de jaren 50. In flashbacks wordt een periode van 20 jaar geschetst in een zwarte gemeenschap in het ­fictionele Monmouth, Connecticut. Concreet zoomt Petry in op enkele maanden uit het ­leven van de knappe Lincoln Williams (bijgenaamd Link), een hogeropgeleide ex-marineluitenant en toekomstige historicus, die een baantje heeft als barman in The Last Chance.

In een tijdperk waarin interraciale huwe­lijken bij wet verboden zijn begint Link een affaire met Camilo, een beeldschone, rijke, blanke erfgename, die verbergt dat ze getrouwd is. Wanneer hij de relatie beëindigt, beschuldi…Lees verder

Een vuistdikke (606 blz.) roman over liefde en racisme. Het verhaal speelt zich af in het Amerika van de jaren vijftig en volgt Link en Camilo. Link is een talentvolle zwarte man die werkt in een bar genaamd The Last Chance. Camilo is de witte dochter van een rijke familie die de sleur van haar bevoorrechte leven ontvlucht. Nadat Link Camilo te hulp schiet wanneer zij lastiggevallen wordt op straat, ontstaat er tussen de twee een liefdesrelatie die ingaat tegen de conventies van hun tijd. Op heldere toon geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep. Ann Petry (Old Saybrook, 1908 - Old Saybrook, 1997) volgde een opleiding tot apotheker en werkte als journalist in Harlem voordat ze fictie ging schrijven. Haar debuut 'De straat' was een miljoenenbestseller. Overrompeld door het succes en alle aandacht trok Petry zich terug in haar geboortestaat Connecticut, waar ze zich wijdde aan haar meest ambitieuze project: de roman 'Het Nauw', die in 1953 verscheen en door critici wordt besc…Lees verder