Dwarsligger
Nederlands

De gevleugelde

Arthur Japin (auteur)
Het levensverhaal van de Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont (1873-1932).
Extra onderwerp
BIO, HIS, Dwarsligger
Titel
De gevleugelde
Auteur
Arthur Japin
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Dwarsligger, 2018
501 p. ; 12 cm
ISBN
9789049806477 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Historische roman over de Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont (1873-1932), met als motto dat verbeelding ons vleugels geeft. Hoofdstukken waarin men probeert zijn fysieke hart te behouden als protest tegen het misbruiken van het lichaam voor propagandadoeleinden door dictator Vargas worden afgewisseld met de geschiedenis van de geboorte van de luchtvaart door de excentrieke Alberto. Met een even inventieve ingenieursgeest als zijn vader en geïnspireerd door de boeken van Jules Verne wil Alberto wereldvrede brengen door het ontwerpen van grensoverschrijdende ‘vlieg-tuigen’. In Parijs wordt hij samen met zijn mecanicien en minnaar Albert Chapin wereldberoemd, onder meer door in 1906 de eerste te zijn die een gemotoriseerde vlucht maakt. Dit boek van de bekende Nederlandse schrijver (1956) leest lekker weg, maar is door de critici verdeeld ontvangen, met als terechte kritiek dat een en ander nogal vlak en onuitgewerkt is. Zo komt de hoofdpersoon niet echt tot leven en bl…Lees verder

Over Arthur Japin

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Biografie

Jeugd

Japin wilde in zijn kindertijd zo nu en dan iemand anders zijn. Zijn vader (Bert Japin) was onder meer toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Hij werd gepest en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en hij bevond zich in een isolement. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Japin dertien jaar was. Het pesten ging door tot hij zestien werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was een middel om te overleven.

Na de middelbare school koos hij ervoor om van het ‘nu e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek