Het is de liefde die we niet begrijpen

Bart Moeyaert (auteur)
+1
Het is de liefde die we niet begrijpen
×
Het is de liefde die we niet begrijpen Het is de liefde die we niet begrijpen

Het is de liefde die we niet begrijpen

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Bundel met drie verhalen over een familie waar iedereen op zoek is naar (een vorm van) liefde. In het eerste verhaal ontmoeten we de zoveelste minnaar van de moeder van de ik-figuur; in het tweede verhaal maken we kennis met een oude man in een rolstoel die bij de familie intrekt nadat grootmoeder is overleden; en in het derde verhaal vertrekt haar broer na een ruzie met weer een andere minnaar va
Onderwerp
Gezin, Liefde
Titel
Het is de liefde die we niet begrijpen
Auteur
Bart Moeyaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019 | Andere uitgaven
102 p.
ISBN
9789021419947 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Mysterieuze sfeer in nieuwste van Moeyaert

Het was even wachten op een nieuw boek van Bart Moeyaert. Na het veelbekroonde Blote handen (1996) verschenen een tijdlang enkel kortere uitgaven. Ook Het is de liefde die we niet begrijpen is geen dik boek. Over het verhaal zelf ben je vlug uitgepraat. Van de eerste tot de laatste bladzijde wordt in de eerste plaats een sfeer geschept. Met in het middelpunt een familie: broer Axel, zus Bonnie, jonger zusje Edie en de vertelfiguur, een meisje dat verder naamloos blijft. En een moeder die telkens nieuwe vriendjes heeft, met wie de kinderen geregeld in conflict komen. In drie apart te lezen delen laat Moeyaert de lezer meedeinen op de vaak verwarrende gevoelens en gedachten van de ik-persoon. Is de liefde die zij voor haar broer voelt gewone zusterliefde of gaat het om méér? Wie is die Mortimer met wie Axel in het derde verhaal het bed deelt? En wat komt Bordzek, die in het eerste verhaal op een fantastische manier 'aan zijn einde komt', 's nachts op Axels kamer zoeken? Moeyaert geef…Lees verder

Ik geef me onopvallend helemaal bloot in mijn boeken

Jeugdauteur Bart Moeyaert pakt uit met een indringende roman, die beslist zowel de jongere als de oudere volwassene kan bekoren. Achter de romantisch aandoende titel, Het is de liefde die we niet begrijpen , gaat een aanzienlijk minder romantisch verhaal van een labiel gezin schuil. Een gesprek met de auteurs wiens 'roman' in feite uit drie in elkaar hakende verhalen bestaat.

Het is de liefde die we niet begrijpen, het lijkt de eerste regel van een gedicht, maar het is de titel van het jongste boek van Bart Moeyaert, dat in essentie, net als zijn vorige boeken, gaat ,,over het leven dat we niet begrijpen''. Het geheel bestaat uit drie verhalen, die ondanks grote verschillen in toon, ritme en inhoud, op een natuurlijke manier met elkaar verbonden zijn. Uit een caleidoscopisch geheel van beelden, dialogen en schijnbaar minimale gebeurtenissen distilleert de lezer het portret van een labiel gezin, een moeder met vier kinderen. Sterker nog dan in Moeyaerts vorige boeken wordt gefocust op het onvermogen tot communicatie, op verlangen naar liefde en erkenning, op de emotionele verstarring van de afwijzende volwassene en het effect ervan op de volgende generatie.

Het is een verontrustend verhaal, een verhaal waar je als lezer mee vecht. Het grijpt je aan en lijkt ongrijpbaar. Het presenteert zich bij elke nieuwe leesbeurt als een lichte variant van zichz…Lees verder

Het is de liefde waar hij over schrijft

Het eerste wat ik wou doen na lectuur van Bart Moeyaerts nieuwste roman Het is de liefde die we niet begrijpen was van voorafaan herbeginnen en hetzelfde boek onmiddellijk opnieuw lezen. Want dit boek steekt zo boordevol hints en verwijzingen dat hoe meer ik erover nadenk, hoe duidelijker alles wordt. Het is de liefde die we niet begrijpen is dan ook een van de beste boeken die ik dit jaar las.

Het is de liefde die we niet begrijpen bestaat uit drie verhalen die los van elkaar kunnen gelezen worden, maar dat doe je beter niet. Er zit immers inhoudelijk een verband tussen de drie en samen vormen zij een roman.

Ik-figuur is een jong meisje. Een kind. En dat kind ziet wat volwassenen liefde noemen. Vrolijk is dat niet altijd en dat ligt grotendeels aan de manier waarop volwassenen met de liefde omspringen.

Neem nu de moeder. Om de paar weken heeft ze wel een andere minnaar. Altijd staan er wel een paar valiezen van tijdelijke vaders in de weg.

In het openingsverhaal Het einde van Bordzek verteld door mezelf die erbij was is de gelegenheidsminnaar deze keer ene Poolse Bordzek die niet alleen slaapt met de moeder van het kind maar ook met Alex, de oudere broer die het meisje zo graag ziet.

De komst van Bootsman confronteert romantische verwachtingen met ontluisterende werkelijkheid. Als de moeder van de moeder sterft blijkt immers dat ze niet alleen…Lees verder

Fraaie bundel met drie verhalen, die één geheel vormen. De jonge ik-figuur beschouwt wat er om haar heen in de familie gebeurt, waarbij haar moeder steeds als bedreigende figuur een belangrijke rol speelt. In het eerste verhaal ontmoeten we de zoveelste minnaar van haar moeder die alleen Pools praat. In het tweede verhaal maken we kennis met een oude man in een rolstoel die bij de familie intrekt nadat haar oma is overleden en die heel anders is dan in haar dromen. In het derde verhaal vertrekt haar broer na de bijna traditionele ruzie met weer een andere minnaar van haar moeder. Moeyaert heeft geen eenvoudig chronologisch verhaal over een familie geschreven, maar geeft de lezer op indringende wijze in drie schetsen voldoende materiaal om zelf een beeld van de familie te vormen; een familie waarin iedereen op zoek is naar een bepaalde vorm van liefde. Geen spannend boek in de zin van spannende gebeurtenissen, maar het suggestieve, directe taalgebruik, waarbij geen woord te veel wordt …Lees verder

Over Bart Moeyaert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Bart Peter Boudewijn (Bart) Moeyaert (Brugge, 9 juni 1964) is een Belgisch schrijver.

Biografie

Bart Moeyaert groeide op als jongste van zeven zonen. Hij is vernoemd naar de hoofdpersoon van het boek Bartje van Anne de Vries. Zijn tweede en derde naam verwijzen naar de Belgische koning Boudewijn, die Moeyaerts peetoom was, zoals in België gebruikelijk is bij de jongste van zeven opeenvolgende zonen. Hij ging in het Sint-Leocollege in Brugge naar de lagere school, maar maakte er de middelbare school niet af. Hij volgde een opleiding aan de kunsthumaniora Sint-Lucasschool in Gent (1981), waar hij afstudeerde in 1983. Tot slot studeerde Moeyaert Nederlands, Duits en geschiedenis aan de lerarenopleiding Sint-Thomas in Brussel. Hij studeerde hier af in 1986. Het onderwerp van zijn afstudeerscriptie was het oeuvre van Aidan Chambers, een schrijver die de stijl van Moeyaert in belangrijke mate beïnvloed heeft.

Ondanks zijn lera…Lees verder op Wikipedia