Wespennest

Ook verschenen als Suzanne Dantine

Bart Moeyaert (auteur)
+1
Wespennest
×
Wespennest Wespennest

Wespennest

Ook verschenen als Suzanne Dantine

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Tijdens het jaarlijkse Zomerfeest zorgt een onbekende jongen op een scooter ervoor dat de rust in het dorp danig wordt verstoord.
Onderwerp
Gezin
Titel
Wespennest
Ook verschenen als
Suzanne Dantine
Auteur
Bart Moeyaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2005
128 p.
ISBN
90-451-0264-1

Andere formaten:

Besprekingen

Het in 1989 verschenen Suzanne Dantine, Moeyaerts derde adolescentenroman, noemt de auteur weleens zijn 'echte debuut', waarbij de eerder verschenen boeken (o.a. Duet met valse noten en Terug naar af) als leergeld golden. In 1997, toen Moeyaert zijn Vlaamse uitgeverij inruilde voor het Nederlandse Querido, herwerkte hij Suzannes relaas tot Wespennest. Zo verdween het motto van Angela Carter (The company of wolves), begint het boek met de komst van Wolf en leest het einde opvallend minder hoopvol, maar des te realistischer. In de herwerking toont de Bart Moeyaert van vandaag zich beter, de schrijver die schrapt en schaaft, zijn woorden afweegt. De recent verschenen vijfde herdruk hult zich in een knappe lay-out en werd uitgegeven in een reeks waarin eerder Duet met valse noten, Kus me en Blote handen verschenen.

Wat doe je als je met een wespennest geconfronteerd wordt? Volgens Wolf, een van de hoofdpersonages, zijn er twee…Lees verder
Dit boek beslaat een dag uit het leven van de 14-jarige Suzanne. Met haar moeder heeft ze niet echt een hartelijke relatie. Moeder heeft het met wel meer dorpsgenoten aan de stok. Hoofdreden is de luidruchtige hondenkennel die een vriendin van haar bezit. Moeder en Suzanne willen de petitie tegen de kennel niet tekenen. Deze avond vindt het jaarlijkse Zomerfeest plaats. Als er 's middags een onbekende jongen in het dorp komt, wordt de schijnbare rust verstoord; de ruzie laait weer op. Deze jongen zorgt er tevens voor dat Suzanne een keuze moet maken. De schrijver herzag zijn boek 'Suzanne Dantine' uit 1989 bij de 3e druk inhoudelijk en stilistisch grondig. Wat overblijft is een mooi, poëtisch, eigentijds verteld verhaal. Een verschil is het open einde (in de oude uitgave was een epiloog opgenomen). Hierdoor blijft de lezer met een aantal toch wel belangrijke vragen zitten. Het boek is geschreven in een heldere stijl, waarbij een sfeer wordt opgeroepen die boeit van het begin tot het e…Lees verder

Wespennest

‘Je kunt kiezen,’ zegt hij. ‘Of je boort je vinger in het nest en je komt onder de bulten te zitten, of je holt heel hard weg.’ Suzanne slaat de raadgeving van Wolf om voor de tweede optie te kiezen in de wind. Ze heeft het gevoel dat ze niet anders kan, ze heeft het gevoel dat het de enige oplossing is. De oplossing die haar verleden en heden met elkaar zal verenigen. Deze vijfde druk van 'Suzanne Dantine', ondertussen onder de titel 'Wespennest' en sinds de derde druk in een volledig herschreven versie, blijft een prachtig boek. In mooie, poëtische bewoordingen sleept Moeyaert je mee in de wereld van Suzanne Dantine. Het in de ik-vorm geschreven verhaal maakt dat je meteen echt in het verhaal zit, het wordt een beetje jouw verhaal. De flashbacks afgewisseld met het heden vormen samen één verhaal en vloeien verbazingwekkend spontaan in elkaar over. Een gevoelig pareltje vertelkunst. Gewoon een boek dat je moet lezen.

Over Bart Moeyaert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Bart Peter Boudewijn (Bart) Moeyaert (Brugge, 9 juni 1964) is een Belgisch schrijver.

Biografie

Bart Moeyaert groeide op als jongste van zeven zonen. Hij is vernoemd naar de hoofdpersoon van het boek Bartje van Anne de Vries. Zijn tweede en derde naam verwijzen naar de Belgische koning Boudewijn, die Moeyaerts peetoom was, zoals in België gebruikelijk is bij de jongste van zeven opeenvolgende zonen. Hij ging in het Sint-Leocollege in Brugge naar de lagere school, maar maakte er de middelbare school niet af. Hij volgde een opleiding aan de kunsthumaniora Sint-Lucasschool in Gent (1981), waar hij afstudeerde in 1983. Tot slot studeerde Moeyaert Nederlands, Duits en geschiedenis aan de lerarenopleiding Sint-Thomas in Brussel. Hij studeerde hier af in 1986. Het onderwerp van zijn afstudeerscriptie was het oeuvre van Aidan Chambers, een schrijver die de stijl van Moeyaert in belangrijke mate beïnvloed heeft.

Ondanks zijn lera…Lees verder op Wikipedia