Boek Nederlands

Benny : roman

Bert Moerman (auteur)

Benny : roman

Bert Moerman (auteur)
Genre:
Als je als carrièreman alles op de rails denkt te hebben, kan de ontmoeting met een oud-klasgenoot je leven ontwrichten.
Onderwerp
Identiteit Gezin
Titel
Benny : roman
Auteur
Bert Moerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2019
234 p.
ISBN
9789463104753 (paperback)

Besprekingen

Knipogen naar jezelf

'Echte auteurs komen toch niet uit Zuienkerke', vroeg Bert Moerman zich af in DS Weekblad. Met zijn tweede boek bevestigt hij dat hij wel degelijk een echte schrijver is. Benny leest als een SUV op de snelweg richting vakantiehuisje.

Iedereen is het hoofdpersonage in de film van zijn leven. In het beste geval beseffen we dat de nevenpersonages die alle anderen zijn zichzelf óók als hoofdrolspeler zien. Daniël beseft dat niet. Voor hem is er dan ook geen enkele reden om aan zelfreflectie te doen: zijn leven loopt op rolletjes.

Moerman lijkt een patent te hebben op hoofdpersonages die antipathieke kwallen zijn, maar die er toch in slagen te blijven boeien. In Niet dat het iets uitmaakt, waarvoor hij de Gouden Uil publieksprijs won, was de hoofdfiguur tegelijk irritant arrogant én extreem charismatisch. In Benny heet het hoofdpersonage Daniël. Hij heeft het allemaal voor elkaar: een knappe vrouw - iets wat hij zelf voortdurend benadrukt - twee dochters, tennis op dinsdag en een dure nieuwe SUV, een 'champagnekleurig schip' waarmee hij door de straten glijdt. Hij is een selfmade man en is daar trots op ook: 'Na jaren op de werf, ik durf weleens te laten vallen dat ik letterlijk…Lees verder

Bert Moermans (Brugge, 1987) komt snel na zijn debuut in 2018, ‘Niet dat het iets uitmaakt’ (Bronzen Uil publieksprijs 2018), met deze meeslepende roman. De hoofdpersoon Daniël leeft een door zelfcontrole gedomineerd leven. Hij maakt carrière in de bouw, heeft alles goed voor elkaar. Hij is zeer ingenomen met zijn mooie vrouw Suzy en zijn twee dochters. Op de dag dat hij daarover enorm tevreden is, stopt hij zijn fonkelnieuwe SUV bij een café om zijn geluk met een biertje te beklinken. Daar ontmoet hij een oude klasgenoot van zijn basisschool: Benny. Een eigenaardig kind, excellerend in onbetekenendheid. Vanaf het moment dat Benny in Daniëls leven terugkomt, ontspoort dit. Zijn dochter van elf jaar wordt op school betrapt op pornokijken. Een gezinsweekend in de natuur eindigt voortijdig, voor Daniël ten slotte dramatisch. Hij ziet in Benny het kwade genius. Moermans sleept de lezer in deze in zeer verzorgde taal geschreven roman onvermijdelijk naar een bijzondere clou: gaat de roman o…Lees verder