Boek
Nederlands

De reis van de Beagle

Charles Darwin (auteur)
+1
De reis van de Beagle
×
De reis van de Beagle De reis van de Beagle

De reis van de Beagle

Verslag van de zeereis, die de Engelse natuuronderzoeker maakte van 1831-1836, waarop hij materiaal verzamelde voor zijn latere boek over oorsprong en ontwikkeling van de soorten.
Titel
De reis van de Beagle
Auteur
Charles Darwin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Voyage of the Beagle
Uitgever
[Amsterdam]: Olympus, 2020
395 p.
ISBN
9789046707555 (paperback)

Besprekingen

Dat de 200ste verjaardag van Charles Darwin bij het grote publiek in Nederland en Vlaanderen niet onopgemerkt voorbij is gegaan, is vooral te danken aan de documentaire televisiereeks op Canvas en VPRO Beagle, in het kielzog van Darwin. In deze avontuurlijke, populair-wetenschappelijke expeditie volgt de moderne driemaster Stad Amsterdam het historische traject van de Beagle. Vaste crewleden zijn o.m. Darwins kleindochter Sarah, wetenschapsjournalist Dirk Draulans en de illustere reisauteur Redmond O'Hanlon. Vooral deze laatste is ondanks zijn wat kwakkelende gezondheid de dragende figuur van de reeks. Verder reizen een hele resem wetenschappers van uiteenlopende disciplines voor een korter traject met de de Stad Amsterdam mee. Zo bijvoorbeeld literatuurwetenschapper Dirk Van Hulle, die in Darwins kladjes de tekstgenetische oorsprong van On the Origin of Species reconstrueerde (zie p. 216-218). Het was zeker niet de eerste keer dat iemand het spoor van Darwin volg…Lees verder
Herdruk als paperback van een vertaling van een verkorte versie van de eerste editie van de befaamde klassieker 'Voyage of the Beagle' (1839) waarin de Engelse bioloog (1809-1882) verslag doet van de vijf jaar durende reis die zijn leven zou bepalen. Deze reis verschafte Darwin de belangrijkste argumenten voor zijn evolutietheorie. Deze uitgave is voorzien van een biografische handleiding, chronologie, inleiding en aantekeningen. In deze elfde druk, net als de tiende druk als paperback, ontbreken ook de illustraties uit de speciale gebonden negende druk in het kader van het Darwinjaar (2009)*. Nog altijd te lezen als een spannend reisverhaal.

Over Charles Darwin

Charles Robert Darwin (Shrewsbury, 12 februari 1809 – Downe, 19 april 1882) was een Engelse autodidact op het gebied van natuurlijke historie, biologie en geologie. Darwin ontleent zijn roem aan zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Het bestaan van evolutie werd omstreeks 1850 al door een groot deel van de wetenschappelijke gemeenschap geaccepteerd. De acceptatie van natuurlijke selectie als aandrijvend mechanisme liet langer op zich wachten, maar geldt tegenwoordig in de wetenschap als onomstreden.

Darwin werd gelovig opgevoed en opgeleid volgens de opvattingen van de toen in Engeland gangbare natuurlijke theologie, die religie en wetenschap trachtte te verenigen. Ten gevolge van de waarnemingen en ontdekkingen die hij in de loop van zijn leven deed, ging hij echter steeds meer twijfelen zowel aan deze gangbare ideeën over soortvorming als aan zijn persoonlijke geloof.

Tijdens een onderzoeksreis met het schip de Beagle…Lees verder op Wikipedia