Boek
Nederlands

Pietje Pedro en de mijter van Sint

Coby Hol (auteur)
+1
Pietje Pedro en de mijter van Sint
×
Pietje Pedro en de mijter van Sint Pietje Pedro en de mijter van Sint

Pietje Pedro en de mijter van Sint

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Annemiek heeft de mijter van Sinterklaas op haar verlanglijstje staan. Pietje Pedro weet niet wat hij moet doen, maar pakt de mijter uiteindelijk voor haar in. Prentenboek met collageachtige illustraties in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Pietje Pedro en de mijter van Sint
Auteur
Coby Hol
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789058384980

Besprekingen

Tijdens de bootreis van de Sint naar de lage landen waait zijn mijter in zee, waardoor de Sint zijn intrede noodgedwongen blootshoofds moet doen. Terwijl de mijter gewassen en gedroogd wordt, leest Pietje Pedro het verlanglijstje van Annemiek, die slechts één cadeau wil: de mijter van de Sint. Pietje Pedro pakt in het geniep de mijter in en laat hem bij Annemiek bezorgen. Sint kan echter niet zonder zijn hoofddeksel en start een zoekactie. Pietje Pedro biecht uiteindelijk alles op. Op de valreep wordt de mijter geruild voor een ander cadeau. Als troost brengt Sint een persoonlijk bezoek aan Annemiek. Pietje Pedro wordt ten slotte even vermanend toegesproken.

Ouders of leerkrachten kunnen met deze samenvatting en de beeldende prenten zonder probleem een vlot verhaal of zelfs een kamishibaivoorstelling (een soort poppenkast met prenten) op maat improviseren. De tekst van Coby Hol leent zich immers niet zo goed tot voorlezen: de dialogen zijn vrij houterig en de woordenschat is ni…Lees verder
In dit handzame, vierkante prentenboekje gebeurt er van alles met de mijter van Sint. Annemiek wil de mijter als cadeau. Pietje Pedro weet niet wat hij moet doen, maar pakt de mijter uiteindelijk voor haar in. Als Sint de volgende ochtend zijn mijter mist, komt het hele verhaal eruit. Sint kan zijn mijter niet missen, maar heeft natuurlijk wel een ander cadeau voor Annemiek. De tekst is eenvoudig en gedrukt in een groot lettertype met schreef; eenvoudige lay-out zonder al te veel poespas. De prenten zijn als een collage: eenvoudig scheur-, knip- en plakwerk laten de gebeurtenissen uit het verhaal letterlijk zien. Het geheel doet wat ouderwets aan, maar zal door zijn thema veel jonge kinderen aanspreken. In het begin zal een voorlezer nodig zijn; na enige tijd zullen ook de jonge kijklezers het verhaal zelf kunnen ‘vertellen’. Voor thuis, peuterspeelzaal en begingroepen van het basisonderwijs. Eerder is ook 'Pietje Pedro helpt Sint'* verschenen. Niet echt nieuw, eenvoudig maar gestilee…Lees verder

Pietje Pedro en de mijter van Sint

Wanneer Sinterklaas met zijn boot de haven nadert, vliegt zijn mijter overboord. De pieten hebben de grootste moeite om hem weer uit het water te vissen. De mijter is nat en wordt vlug in de wasmachine gestopt want Sint kan niet zonder zijn mijter. De pieten zijn ondertussen druk bezig de verlanglijstjes van de kinderen na te kijken. Annemiek heeft wel een bijzondere wens: ze wil graag de mijter van de Sint. Pietje Pedro zal daar wel even voor zorgen ... Dit korte, simpele verhaaltje heeft weinig verrassends te bieden. Je komt niet eens te weten waarom Annemiek die rare wens koestert. De illustraties zijn collages opgebouwd uit stukjes papier in mooie heldere kleuren. Lezertjes begin tweede leerjaar kunnen dit verhaal al zelf lezen.


Over Coby Hol

Coby Hol (Leiden, 1943 – Gouda, 29 januari 2012) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Levensloop

Hol volgde de opleiding Vrij tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en haalde vier onderwijsakten in creatieve vakken. Zij was 25 jaar vakleerkracht Handvaardigheid.

Vanaf 1989 schreef en illustreerde Hol prentenboeken. In haar debuut De Zonnehoeve spelen haar kinderen de hoofdrol. Haar werk richtte zich op peuters en jonge kleuters. Coby maakte vooral collages met stukjes gescheurd of geknipt papier, vaak handgeschept papier uit Japan. Haar bekendste titels zijn Een ster met een geheim, Een licht in de nacht, Pietje Pedro helpt Sint en Paashaas, waar blijf je toch?

Veel van haar prentenboeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Portugees, Italiaans, Noors, Deens, Japans en Koreaans.

Hol was getro…Lees verder op Wikipedia