Boek
Nederlands

Kunst voor kinderen

Deborah Lock (redacteur), Anneka Wahlhaus (redacteur), Sue Malyan (redacteur)
Historisch overzicht van kunst en kunstenaars uit de hele wereld. Met informatie over o.a. stijlen, technieken en beeldhouwkunst. Met veel kleurenfoto's. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Kunst voor kinderen / red. Deborah Lock, Anneka Wahlhaus, Sue Malyan ... [et al.]
Redacteur
Deborah Lock Anneka Wahlhaus Sue Malyan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Children's book of art
Editie
3
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2010
139 p. : ill.
ISBN
9789020985580 (hardback)

Besprekingen

'Kunst voor kinderen'. Goed, maar wat is kunst? Een open vraag, waarover oeverloos gedebatteerd kan worden. De redacteurs wagen zich toch aan een antwoord, maar draaien de vraag gemakshalve om. Wat is kunst niet? Kunst is niet altijd tekeningen, niet altijd beelden, niet altijd vrolijk, prettig of mooi, niet altijd realistisch en, misschien wel het belangrijkste, kunst is niet alleen voor kunstkenners. Kunst is voor alle mensen van alle leeftijden. Deze mooie conclusie opent meteen de weg voor dit prachtig geïllustreerde overzicht van de internationale kunst door de eeuwen heen.
Zoals vooraan wordt uitgelegd, werken de redacteurs met vier verschillende invalshoeken: 'Portret', 'Uit de doeken', 'Collectie' en 'Stijl'. In de linkerbovenhoek van iedere bladzijde zie je dankzij een pictogram vlot welke benadering wordt gevolgd. De rode draad in het boek is de stijl. De stijl is eigenlijk een klassieke benadering van kunstgeschiedenis: door de tijdlijn te volgen zie je hoe de grote kuns…Lees verder
Oorspronkelijk Engelstalig kunstboek voor kinderen. Het boek is opgebouwd uit drie delen: kunst van het verleden, moderne kunst en beeldhouwkunst. Elk deel bestaat uit ongeveer twintig hoofdstukken. Naast de hoofdstukindeling wordt de lezer op weg geholpen hoe het boek werkt. Onder het kopje 'portret' kom je alles te weten over een stijl of het leven van een kunstenaar, bij 'uit de doeken' ontdek je welke technieken kunstenaars gebruiken, onder 'collectie' verbaas je je op hoeveel manieren hetzelfde onderwerp afgebeeld wordt en bij 'stijl' wordt steeds een ontwikkeling besproken. Zo wordt de kunstgeschiedenis in heldere fragmenten opgedeeld. De informatie onder zo'n kopje (herkenbaar aan een icoontje) beslaat steeds een dubbele pagina met veel kleurrijke foto's, ondersteund door tekst en inzetjes. Kinderen leren op een begrijpelijke manier hoe verf wordt gemaakt, over goden in de kunst, over wat een stilleven is en wie Michelangelo en Matisse zijn. Geschikt voor thuis en in de klas o…Lees verder

Kunst voor kinderen

Vanaf de prehistorie tot de hedendaagse streetart: alle stromingen komen chronologisch aan bod met uitweidingen over leven en werk van de voornaamste coryfeeën.
Een deel gaat over de schilderkunst uit het verleden met onder meer Da Vinci, Van Eyck, Vermeer, Goya en Hokusai. Een volgend deel doorloopt de moderne kunst vanaf 1850 tot nu met schilders als Monet, Van Gogh, Matisse, Picasso, Klee, Miro, Pollock, Warhol en Hundertwasser. Het laatste deel belicht de beeldhouwkunst met onder anderen Michelangelo, Bartholdi, Vigeland, Moore, Giacometti en Damien Hirst.
Nieuw in dit boek is het dooreenvlechten van een overzicht van de kunst met het bijbrengen van allerlei technieken. Een kind leert hier een fresco maken, een mozaïek, een schilderij met olieverf en een pasteltekening. Eenzelfde thema duikt op in diverse tijden en streken.
Dit werk is een combinatie van een kijk- en een doeboek, een mooi, maar wat rommelig cadeauboek. Veel kunst voor weinig geld. Achterin volgt …Lees verder