Boek
Nederlands

In gesprek met Johan Braeckman : een zoektocht naar menselijkheid. 1

Dirk Verhofstadt (auteur)
+1
In gesprek met Johan Braeckman : een zoektocht naar menselijkheid. 1
×
In gesprek met Johan Braeckman : een zoektocht naar menselijkheid. 1 In gesprek met Johan Braeckman : een zoektocht naar menselijkheid. 1

In gesprek met Johan Braeckman : een zoektocht naar menselijkheid. 1

Gesprekken tussen filosoof en ecoloog Johan Braeckman en moraalfilosoof Dirk Verhofstadt over de evolutietheorie van Darwin, religie, irrationalieit, humanisme en atheïsme.
Titel
In gesprek met Johan Braeckman : een zoektocht naar menselijkheid. 1
Auteur
Dirk Verhofstadt
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2021
416 p.
ISBN
9789089249784 (paperback)

Besprekingen

Het zal geen bevreemding wekken, dat dit eerste van twee boeken over menselijkheid begint met de evolutietheorie van Darwin. Johan Braeckman is immers bekend als een filosoof en ecoloog die deze theorie graag toelicht, onder andere in zijn 'Darwins moordbekentenis' (2001). Zijn gesprekspartner is moraalfilosoof Dirk Verhofstadt, die bij Braeckman promoveerde en vooral vragen stelt en thema’s aandraagt. Het tweede hoofdstuk gaat over de evolutie van de mens, het derde over religie, het vierde over irrationalisme en het vijfde en laatste over humanisme en atheïsme. Een boek dat veel vragen op kan roepen en waar veel kanttekeningen bij te plaatsen zijn. Dat is zowel de sterkte als de zwakte ervan (zo evident is het allemaal niet). Deel twee zal gaan over geweld, taal, moraliteit, kunst, vrije wil en de zin van het leven. Met eindnoten en register.

Over Dirk Verhofstadt

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dirk Verhofstadt

Dirk Verhofstadt (Dendermonde, 25 augustus 1955) is een Belgisch politiek filosoof en publicist. Hij is de broer van Guy Verhofstadt, voormalig premier van België. Dirk Verhofstadt was een tijdlang professor aan de Universiteit Gent. Op 1 september 2020 ging hij met pensioen.

Opleiding

Verhofstadt studeerde eerst rechten en pers- en communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent, werkte jarenlang in de mediasector en schreef een reeks boeken.

Op 1 juli 2010 verkreeg hij de graad van Doctor in de Moraalwetenschappen aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent met zijn doctoraal proefschrift Pius XII en de vernietiging van de Joden. Een historisch en moraalwetenschappelijk onderzoek naar de morele verantwoordelijkheid van paus Pius XII ten aanzien van de Endlösung der Judenfrage.

Dirk Verhofstadt was professor 'Media en ethiek' in de vakgroep Communicatiewetenschappen (Faculteit Poli…Lees verder op Wikipedia