Boek
Nederlands

Oog : gedichten

Eva Gerlach (auteur)
+1
Oog : gedichten
×
Oog : gedichten Oog : gedichten

Oog : gedichten

Laatste deel van het drieluik 'Labyrint' waarin het gaat over de samenhang tussen ups en downs, gevolgd door de stilte, als in een orkaan.
Titel
Oog : gedichten
Auteur
Eva Gerlach
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019
87 p. : ill.
Aantekening
Derde deel van het drieluik Labyrint
ISBN
9789029540216 (paperback)

Besprekingen

De orkaan van de menselijke vergankelijkheid

Poëzie. Eva Gerlach schrijft over de vergankelijkheid van de mens in haar nieuwste bundel Oog. Dat doet ze tegelijk ingewikkeld en helder, zoals het leven zelf.

Eva Gerlach beschouwt Oog, haar recentste bundel, die met de Herman de Coninckprijs bekroond werd, als het sluitstuk van een drieluik. In Kluwen (2011) staat de tijd centraal, in Ontsnappingen (2016) de ruimte, en in Oog gaat het over de moeilijke verbondenheid van de mens met de wereld, omwille van - uiteraard - de vergankelijkheid.

Elke afdeling in de bundel opent met een beeld van de Fibonacci-spiraal, een vorm die vaak in de natuur te vinden is - zoals in de schikking van zonnebloempitten in de bloem, of in de ordening van de schubben van een dennenappel. Dat lijkt ook het geval te zijn in de draaibeweging van een orkaan; op de cover van Oog staat in ieder geval een satellietbeeld van een orkaan dat die beweging laat zien, met een oogvormige leegte in het midden.

De opbouw van de bundel heeft eenzelfde dynamiek. Hij eindigt met de afdeling 'Oog', waarop een witte bladzijde volgt.

Of een orkaan al dan niet de Fibonacci-spiraalvorm heeft, daar zijn wetenschap…Lees verder

‘Oog’ is het laatste deel van een drieluik getiteld ‘Labyrint’. In het eerste deel ‘Kluwen’, verschenen in 2011, speelde het probleem van de tijd en de herinnering; in het tweede deel, genaamd ‘Ontsnappingen’, kwam er ruimte om zich vrij te maken van de remmingen van het verleden. ‘Oog’ verwijst nu naar de samenhang binnen ups en downs, gevolgd door de stilte, als in een orkaan. De dichteres (1948) die in haar jeugd lang in de tropen verbleef, ziet het oog als einde en nieuw begin in een andere richting. De bundel telt negen delen, beginnend met ‘Verschuivingen’ tot aan het ‘Hier’ en ‘Nu’. Het bestaan wordt als iets vreemds ervaren, waaraan je steeds meer ontgroeit door ontmoetingen met andere wezens. Die kennismakingen en breuken leiden tot een verrassende taal met ongewone woorden die verschuiven en zich eigen maken aan de lezer die wordt aangesproken en aangezet tot herlezen. Het begin biedt veel verkenning in de samenleving; het einde is onbeschreven en geeft de vrijheid je eigen …Lees verder

Paarden die hun hoofden tegen elkaar wrijven

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Eerst: hoe zat het ook weer met de Fibonacci-reeks? Die reeks van getallen waarbij ieder volgend getal de som van de twee voorafgaande vormt, dus nul-één-één-twee-drie-vijf-acht-dertien-en zo verder. Patronen uit die beroemde reeks zouden volgens sommigen ook in de natuur te vinden zijn. In de structuur van zonnebloemen bijvoorbeeld, of van ananassen of in hoe een varen opengaat.

Daarbij, hoe verder in de reeks, des te dichter zou de verhouding tussen twee Fibonacci-getallen de gulden snede benaderen, wel gebruikt in de kunst omdat er een intrinsieke schoonheid in te herkennen zou zijn.

Waarom al die theorie? Omdat Eva Gerlach haar recente bundel 'Oog' heeft vormgegeven volgens die principes. Hij vormt het sluitstuk van een drieluik waarvan 'Kluwen' en 'Ontsnappingen' de eerdere delen zijn.

Gerlach telt niet op, maar terug: de bundel opent met drie reeksen van zeven gedichten (samen 21), de tweede reeks heeft er dertien, die daarop v…Lees verder

Over Eva Gerlach

Eva Gerlach (Amsterdam, 9 april 1948) is een Nederlands dichteres en vertaalster. Eva Gerlach is het pseudoniem van Margaret Dijkstra. In 2000 kreeg ze de hoogste Nederlandse letterkundige onderscheiding, de P.C. Hooft-prijs.

Prijzen

 • 1981 - Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor Verder geen leed
 • 1981 - J.B. Charlesprijs voor Verder geen leed
 • 1988 - A. Roland Holst-Penning voor haar gehele oeuvre
 • 1995 - Jan Campert-prijs voor Wat zoekraakt
 • 1999 - Nienke van Hichtum-prijs voor Hee meneer Eland
 • 1999 - Zilveren Griffel voor Hee meneer Eland
 • 2000 - P.C. Hooft-prijs voor haar gehele oeuvre
 • 2004 - Gedichtendagprijzen voor 'Solve et coagula' uit de bundel Een bed van mensenvlees
 • 2016 - Awater Poëzieprijs voor Ontsnappingen
 • 2016 - Ger Fritz-Prijs voor Bruya
 • 2020 - Herman de Coninckpri…Lees verder op Wikipedia