Boek
Nederlands

In alle eenvoud

Franciscus I (auteur), Tom Zwaenepoel (samensteller)
Titel
In alle eenvoud
Auteur
Franciscus I (paus)
Samensteller
Tom Zwaenepoel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2014
256 p. : ill.
ISBN
9789401417921 (paperback)

Besprekingen

Uitspraken van paus Franciscus, alfabetisch geordend op trefwoord. Dat is kort gezegd de opzet van dit boek. De samensteller is doctor in de Germaanse talen, maar is vooral gespecialiseerd in pausdom en Vaticaan. Hij weet dus hoe je zo'n boek moet samenstellen. Dat hij voor trefwoorden op alfabet kiest, is begrijpelijk. Hoe vaak immers wil je niet weten hoe de paus denkt over onderwerpen als abortus, celibaat, oecumene huwelijk, homoseksualiteit, dood en hemel. De uitspraken zijn verzameld uit toespraken, interviews, preken, audiënties en persconferenties. Bij elk trefwoord wordt verwezen naar een volgnummer achterin het boek waar de bron vermeld wordt. Voorin een kleine biografie van de paus. Een twintigtal foto's in kleur van ontmoetingen van mensen met de paus verlevendigt het geheel. Velen zullen naar dit boek grijpen om snel iets over paus Franciscus te weten te komen.

Over Franciscus I

Paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio (Buenos Aires, 17 december 1936), is sinds 13 maart 2013 de paus van de Rooms-Katholieke Kerk, een ambt dat inhoudt dat hij leider van deze kerk, bisschop van Rome en soeverein vorst van Vaticaanstad is. De Argentijn is de eerste jezuïet die paus werd, de eerste uit Latijns-Amerika en van het zuidelijk halfrond. Paus Franciscus wordt door de Rooms-Katholieke Kerk beschouwd als de 266e paus. Hij is de opvolger van Benedictus XVI, die op 28 februari 2013 aftrad.

Levensloop

Jeugdjaren

Bergoglio werd op 17 december 1936 geboren in het district Flores van Buenos Aires als oudste kind van Mario Jose Bergoglio en Regina Maria Sivori. Op 25 december 1936 werd hij gedoopt door de Salesiaan Enrique Pozzoli in de basiliek María Auxiliadora van de Salesiaanse parochie San Carlos Borromeo. Zijn vader, afkomstig uit de plaats Portacomaro in Italië…Lees verder op Wikipedia