Strip
Nederlands
Machinist en mecanicien Léon Van Bel, een vijftiger die zijn pensionering nadert, is spoorwegman in hart en nieren. Zijn beroep wordt voor hem belichaamd door de 12.004, een schitterende stoomlocomotief van meer dan twintig meter lang, waarmee hij al vier keer rond de aarde is gereden en die hij liefdevol ‘Schoonheid’ noemt. Maar diep in zijn hart maakt hij zich geen illusies. In deze wereld, die
Onderwerp
Treinen
Titel
Schoonheid
Andere titel
12.004
Auteur
François Schuiten
Illustrator
François Schuiten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La douce
Editie
1
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Casterman, 2012
81 p. : ill., zw/w.
ISBN
9789030365686 (hardback)

Besprekingen

Ode aan de stoomtrein uit de jaren '30 van de 20e eeuw tegen de achtergrond van de overgang naar elektriciteit die in die tijd plaatsvond. Het verhaal gaat over een oude stoker die de veranderingen maar niets vindt; hij wil zijn geliefde trein met het nummer 12.004 redden van de ondergang. Dit verhaal is gesitueerd in de bekende realistische fantasiewereld van François Schuiten. Het verhaal is wat aan de magere kant en behoort duidelijk niet tot Schuitens beste werk. De zwart-wittekeningen zijn als vanouds prachtig gedetailleerd en komen goed uit in dit vrij grote formaat stripboek.

Over François Schuiten

CC BY 2.5 - Foto van/door Esby (talk) 16:30, 26 August 2008 (UTC)

François Schuiten (Brussel, 26 april 1956) is een Belgisch striptekenaar die vooral bekend is omwille van de reeks De Duistere Steden, die hij samen met Benoît Peeters maakte.

Biografie

Schuitens ouders waren allebei architecten, wat de grote aandacht voor architectuur in zijn werk verklaart. Van 1975 tot 1977 studeerde Schuiten aan het Sint-Lucas-Instituut te Brussel, waar hij de opleiding tot striptekenaar volgde, die toen geleid werd door Claude Renard. Daarvoor had hij, op 16-jarige leeftijd, al werk gepubliceerd in het striptijdschrift Pilote. Na de opleiding maakte hij samen met zijn broer Luc enkele strips voor het blad Métal Hurlant.

In 1982 start Schuiten zijn samenwerking met Benoît Peeters, die hij op de middelbare school had leren kennen, voor De muren van Samaris dat in het striptijdschrift (A Suivre) werd gepubliceerd. Het werd het eerste deel in de reeks De Duistere Steden, …Lees verder op Wikipedia