Boek
Nederlands

De camembertmethode : gedichten

Frouke Arns (auteur)
+1
De camembertmethode : gedichten
×
De camembertmethode : gedichten De camembertmethode : gedichten

De camembertmethode : gedichten

Gedichten in een suggestieve vertellende stijl over een diversiteit aan moderne onderwerpen.
Extra onderwerp
Poëziekrant
Titel
De camembertmethode : gedichten
Auteur
Frouke Arns
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, © 2018
69 p.
ISBN
9789029526401 (paperback)

Besprekingen

Amy Winehouse als onderwerp van een Nederlands gedicht? Frouke Arns bewijst in haar gedichtenbundel 'De camembertmethode' dat dat een prachtig gedicht kan opleveren. Arns heeft haar wortels in Nijmegen, maar deze bundel levert beelden uit heel Europa op: Amy in Londen, winter in Finland, het Spreepark en Jesse Owens in Berlijn en een zeereisje naar Berlenga. Maar de lezer krijgt geen reisgedichten voorgeschoteld. De achterflap rept van 'onvermoede, verrassende en soms ook verontrustende werelden' die schuil gaan onder Arns’ gedichten. Dat klopt. De bundel telt bijna veertig gedichten in veel verschillende versvormen. Er wordt met klank gespeeld, maar er is bijna nooit direct rijm. De gedichten zijn vertellend en de vertelster weet precies wat ze moet doen om de lezer te blijven boeien: rake observatie, veel suggestie en een mooie stijl. (En ook nog wat over Amy Winehouse geleerd.) Prachtige bundel.

Sigaretten kopen voor de juf

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Nauwelijks voor te stellen dat zoiets een jaar of veertig geleden gewoon nog kon: "Wij waren elf, noem ons maar twaalf / twee meisjes op lentestelten struikelend met een missie // van de smalle juf die zo prachtig tekenen, maar niet loslaten kon/ sigaretten".

Wat als een juf haar nu leerlingen om een pakje sigaretten zou sturen? Dat zou zo maar kunnen uitlopen op een flink schandaal. Hoeveel er in relatief korte tijd kan veranderen.

Deze regels komen uit 'De camembertmethode' van Frouke Arns, enkele jaren geleden was ze stadsdichter van Nijmegen. In haar derde bundel omkleedt ze min of meer persoonlijke noties met vrij zachte woorden. Het gedicht met de sigaretten toont haarscheuren in de kindertijd, het besef van jonge pubers dat volwassenen misschien toch niet zulke alleskunners zijn.

Arns' taal is kalm, het is of ze met die rust probeert dreigend gevaar onder de duim te houden. Het onheil van een operatie bijvoorbeeld, die de patiënt uit de openingsreek…Lees verder