Een groep dansers komt bij elkaar in een verlaten schoolgebouw voor een enerverende repetitie. Tijdens de after-party realiseren ze zich langzamerhand dat iemand lsd in de sangria heeft gedaan.
Onderwerp
Dans, Hiphop, Drugs, Paranoia
Titel
Climax / un film de Gaspar Noé
Regisseur
Gaspar Noé
Acteur
Sofia Boutella Romain Guillermic Souheila Yacoub
Taal
Frans
Uitgever
Periscoop film, © 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
92 min.
Aantekening
Taalkeuze: Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels
EAN
5051083149198
mooov

Besprekingen

Drama van ‘enfant terrible’ Gaspar Noé (Irréversible; Enter the void) met onder meer Sofia Boutella (Hotel Artemis; The mummy). In de jaren negentig verzamelt een groep van zo’n vijfentwintig urban-dansers zich in een verlaten schoolgebouw voor een laatste repetitie voordat ze op tournee gaan door de VS. Na de enerverende performance bouwen ze een feestje en krijgen langzamerhand door dat iemand lsd in de sangria heeft gedaan en gaat het feest op een bad-trip lijken. Behalve Boutella, voormalig hiphopdanseres, zijn alle rollen voor dansers zonder acteerervaring. De recensenten geven 4-5 sterren. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 31-1-’19): ‘(…) Of Noé met zijn orgie van dans, drank en drugs iets over de huidige samenleving wil zeggen, mag de kijker zelf uitmaken. (…) Door de wurgende beklemming is ontsnapping niet mogelijk uit deze hedonistische hel, die vol zit met verwijzingen naar andere schandaalfilms (Salo, Possession en het originele Suspiria) die een voorbode zijn van wat de kijker te …Lees verder

Over Gaspar Noé

Gaspar Noé (Buenos Aires, 27 december 1963) is een in Argentinië geboren Franse filmregisseur. Daarnaast is hij gastdocent aan de European Graduate School in Saas-Fee, Zwitserland.

Biografie

Noé bracht zijn jeugd door in Buenos Aires en New York, alvorens op 12-jarige leeftijd met zijn ouders naar Frankrijk te verhuizen. Hij studeerde filosofie en filmwetenschappen aan de École Louis-Lumière in Parijs. Hierna ging hij aanvankelijk aan de slag als Eerste regieassistent alvorens zelf regisseur te worden. In 1992 brak hij door als regisseur met zijn korte film Carne.

Noé houdt zich vooral bezig met korte films. Vooral de films van Stanley Kubrick dienen voor hem als inspiratie. Hij refereert in zijn eigen werken dan ook geregeld aan de films van Kubrick. Tevens is volgens Noé de Oostenrijkse thriller Angst,van Gerald Kargl, een belangrijke inspiratiebron voor hem geweest. Noé's werk wordt vaak verbonden met het …Lees verder op Wikipedia