Luisterboek
Nederlands

Vlaamse sprookjes

Geert Van Istendael leest zijn 24 favoriete sprookjes voor uit zijn gelijknamige bundel van 1995.
Titel
Vlaamse sprookjes
Auteur
Geert Van Istendael
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein Media, 2006
3 cd's
Speelduur
3 uur en 30 min.
ISBN
90-5444-176-3
EAN
9789054441762

Andere formaten:

Besprekingen

Veel Vlaamse luisterboeken zijn er nog niet, maar de enkele die al zijn verschenen, zijn van hoge kwaliteit. Zo ook dit Vlaamse sprookjes (drie cd's), waarop Geert van Istendael zijn 24 favoriete sprookjes voorleest uit zijn gelijknamige bundel uit 1995. De ervaren ex-journalist weet de verhalen uitstekend voor te dragen, met duidelijke articulatie, een goed ritme, en veel variatie in toonhoogte, accenten en stemmetjes. De opnamekwaliteit wisselt echter nogal.
In de bundel zelf werden 75 verhalen opgenomen, die Van Istendael in overleg met professor Volkskunde Stefaan Top selecteerde uit oudere bundelingen. Het is een gevarieerde, evenwichtige en interessante keuze geworden: de echte, langere sprookjes (tover-, duivel- en novellensprookjes) worden afgewisseld met anekdotische kluchten, dierenverhalen en ophopende vertelsels. Er zijn klassiekers bij, zoals 'Smidje Smee' die zijn ziel aan de duivel verkoopt, maar er toch in slaagt zich buiten de hel te houden. Vele zijn verw…Lees verder
Vierentwintig oude Vlaamse sprookjes, uitgezocht, herschreven en voorgelezen door de Vlaamse auteur Geert van Istendael. Bij het selecteren heeft Van Istendael hulp en advies gekregen van een deskundige van de Leuvense Universiteit. Er is echter geen begeleidende toelichting of bronvermelding. In goed verstaanbaar, prachtig Vlaams worden de sprookjes, zonder achtergrondgeluiden of muziek, eenvoudig voorgelezen. Van Istendael heeft een prettige stem om naar te luisteren. In de bewerking zijn de verhalen authentiek gebleven en herbergen alle verhaalmotieven, die je in oude volksverhalen, mythen en sagen aantreft. De cd's zijn speciaal opgenomen voor de Vlaamse Blindenbibliotheek. Een gelijknamig boek is tevens uitgegeven.* Duur en lengte van de sprookjes zijn onderling verschillend, helaas ontbreekt een tijdsnotering per sprookje. Op de cd's en hun omslag staan illustraties van Pieter Bruegel. Een mooi en geestig luisterboek voor liefhebbers van dit genre vanaf ca. 12 jaar. Ook geschikt…Lees verder

Over Geert Van Istendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tim De Couvreur

Geert van Istendael, het pseudoniem voor Geert Maria Mauritius Julianus Vanistendael (Ukkel, 29 maart 1947) is een prozaschrijver, dichter, essayist, publicist en vertaler. Voorheen was hij ook journalist en nieuwslezer.

Biografie

Van Istendael groeide op in een internationaal gericht en intellectueel milieu. Zo was zijn vader August Vanistendael, die drie dichtbundels publiceerde, persoonlijk raadgever van de (West-)Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en kardinaal Frings van Keulen. Van Istendael bracht een gedeelte van zijn jeugd door in de Nederlandse stad Utrecht, in de wijk Oog in Al, en heeft sindsdien een grote (doch niet altijd onkritische) liefde voor Nederland en de Nederlanders gekoesterd. Hij is de broer van Frans Vanistendael, oud-hoogleraar fiscaal recht aan de Katholieke Universiteit Leuven en aldaar tot 2005 decaan van de faculteit rechtsgeleerdheid en van Stefan Vanistendael, publicist en demograaf.

Lees verder op Wikipedia