Boek
Nederlands

Het meisje met de Leica

Helena Janeczek (auteur), Els Van der Pluijm (vertaler)
Titel
Het meisje met de Leica
Auteur
Helena Janeczek
Vertaler
Els Van der Pluijm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La ragazza con la Leica
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
343 p. : ill.
ISBN
9789403150604 (paperback)

Besprekingen

Biografische roman over de inmiddels vergeten en jong overleden (oorlogs-)fotografe Gerda Taro (1910-1937). Taro wordt geboren als Gerta Pohorylle en groeit op in Duitsland in een Pools-joods gezin. Na haar arrestatie vanwege het verspreiden van anti-nazipropaganda verhuist ze in 1934 naar Parijs. Daar leert ze haar partner, de fotograaf André Friedman, kennen. Ze nemen samen de ‘Amerikaans’ klinkende naam Robert Capa aan waarmee ze veel succes krijgen. Taro wordt een van de eerste vrouwelijke oorlogsfotografen en overlijdt tijdens haar werk in de Spaanse Burgeroorlog. Haar dood is nog altijd omstreden. De roman begint op het moment dat Taro in Parijs aankomt. Door de ogen van drie nauw betrokkenen wordt Gerda geschetst als een charmante en populaire jonge vrouw die door haar goede kostschoolfrans snel haar weg vindt en zich van secretaresse ontwikkelt tot fotografe die onder andere publiceert in Life. Met nawoord door de auteur, enkele zwart-wit foto’s en fotoverantwoording. In Itali…Lees verder

Ode aan Gerda Taro

Helena Janeczek reconstrueert het leven van Gerda Taro, oorlogsfotograaf, vriendin van Robert Capa.

In haar debuutroman uit 1997 ('Lessen van duisternis') beschreef Helena Janeczek (1964) een essentieel onderdeel van haar eigen identiteit: de geschiedenis van haar moeder, een Poolse jodin die voor de oorlog de liefde vond in het getto, op tijd wist te ontsnappen aan de pogroms, de oorlog overleefde, uiteindelijk haar verloofde terugvond en de rest van haar leven met hem deelde. Uit dit miraculeuze liefdesverhaal werd de schrijfster geboren, in Stuttgart, maar ze woont en werkt inmiddels al dertig jaar in Italië.

De duisternis van de tweede wereldoorlog is inmiddels een constante in Janeczek's oeuvre, en zo ook in de bekroonde roman 'Het meisje met de Leica'. Centraal staan hier twee historische figuren die vanaf de jaren 1930 furore maakten als oorlogsfotografen: de Hongaarse Robert Capa (1913-1954) en de Duitse Gerda Taro (1910-1937), pseudoniemen van Endre Friedmann en Gerta Pohorylle.

Capa werd wereldberoemd, Taro bleef onbekend. Het was niettemin de vinding…Lees verder