Boek
Nederlands

Demian

Hermann Hesse (auteur), M. Coutinho (vertaler), L. Coutinho (vertaler)
+1
Demian
×
Demian Demian

Demian

Hermann Hesse (auteur), M. Coutinho (vertaler), L. Coutinho (vertaler)
Beschrijving van de psychische rijping van een scholier, die zeer wordt bei͏̈nvloed door zijn iets oudere schoolkameraad Demian.
Titel
Demian
Auteur
Hermann Hesse
Vertaler
M. Coutinho L. Coutinho
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Demian
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
159 p.
ISBN
9789403115412 (paperback)

Besprekingen

Een roman van de Zwitserse schrijver (1877-1962, Nobelprijs 1946) waarin op bijzonder gevoelige en indringende wijze de groei naar volwassenheid wordt beschreven van een jongeman die vanuit een geregeld burgerlijk milieu via een bewonderde vriend in contact komt met een wereld die ruimte laat voor het omkeren van als vaststaand aanvaarde normen. Het gevoelsleven van de hoofdfiguur wordt in relatie met het wisselend milieu waarin hij komt te verkeren (schooljongen, student, soldaat) poëtisch beschreven en herhaaldelijk wordt de werkelijkheid symbolisch vertaald. Deze wijze van benadering van gevoelens en gedachten maakt dit boek tot een typisch en boeiend document van de tijd van ontstaan (de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog).

Over Hermann Hesse

Hermann Karl Hesse (Calw (Duitsland), 2 juli 1877 – Montagnola (Zwitserland), 9 augustus 1962) was een Duitstalig Zwitserse schrijver, dichter en schilder. Hij ontving in 1946 de Nobelprijs voor Literatuur.

Als zoon van Baltische Rusland-Duitsers werd Hesse als staatsburger van het keizerrijk Rusland geboren. Vanaf 1883 had hij de Zwitserse nationaliteit en vanaf 1890 die van het koninkrijk Württemberg. Vanaf 1924 was hij weer Zwitser.

Biografie

Geboren in Calw, in het noorden van het Zwarte Woud, als kind van piëtistische ouders die onder meer missionarissen in India zijn geweest, groeide Hesse op in een beschermde en intellectuele sfeer. In het ouderlijk huis werd hij al vroeg met de wereldliteratuur bekend, dankzij de uitgebreide bibliotheek van zijn erudiete grootvader, de beroemde missionaris en taalkundige Hermann Gundert. Hier verrichtte Hesse zijn eerste studies naar onder andere het boeddhisme. Dit uitte zich lat…Lees verder op Wikipedia