Boek
Nederlands

In mijn hoofd ga ik onder water : de wereld van een zesjarige jongen met autisme

Hind Fraihi (auteur)
+1
In mijn hoofd ga ik onder water : de wereld van een zesjarige jongen met autisme
×
In mijn hoofd ga ik onder water : de wereld van een zesjarige jongen met autisme In mijn hoofd ga ik onder water : de wereld van een zesjarige jongen met autisme

In mijn hoofd ga ik onder water : de wereld van een zesjarige jongen met autisme

Genre:
De Belgische freelance onderzoeksjournalist Hind Fraihi (Marokkaanse roots) verhaalt puur beeldend over de belevingswereld van haar zesjarige zoon met ASS en hoe zij zelf en de omgeving daarop reageren. En passant levert zij forse kritiek op het hulpverlenerscircuit.
Titel
In mijn hoofd ga ik onder water : de wereld van een zesjarige jongen met autisme
Auteur
Hind Fraihi
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2015
206 p.
ISBN
9789022330531 (paperback)

Besprekingen

Razend knap en fascinerend hoe de auteur in - of eigenlijk onder - de huid kruipt van haar zoontje met ASS (autismespectrumstoornis) en daarbij in dezelfde poëtische taal haar eigen proces en dat van de vader meeneemt. Inclusief alle moeite, ongeduld en onbegrip soms. ‘Het is alsof alle lichtjes op zijn controlepaneel panisch blijven flikkeren en ik niet weet op welke knop ik moet drukken. De chute van mijn geest, dat is dat manneke.’ Liam beleeft de wereld als een soort aquarium, waar vreemdsoortige vissen het voor het zeggen hebben en waar zijn hoofd regelmatig volloopt met water zodat hij bellen moet blazen. Met grote moeite krijgt hij voor hem onbegrijpelijke taal en regels enigszins onder de knie. Wat betreft begeleiding en begrip voelen de ouders zich alleen staan, niemand kan volledig begrijpen hoe het is om een kind met ASS op te voeden. Het leidt tot ludieke acties. Een uitzondering is de Marokkaanse grootmoeder Oemi, die zijn taal lijkt te spreken. En ook een enkele leerkrac…Lees verder

Over Hind Fraihi

Hind Fraihi (Bornem, 1976) is een Belgisch freelance onderzoeksjournaliste met Marokkaanse wortels. Fraihi heeft in Vlaanderen naamsbekendheid verworven met haar reportagereeks Undercover in Klein-Marokko. Haar broer Tarik Fraihi is politiek filosoof en publicist.

Biografie

In 1976 werd Hind Fraihi geboren in Bornem. Haar ouders waren in 1965 vanuit Tanger naar België gekomen als arbeidsmigranten. Hind werd de laatste van vier kinderen en de eerste langverwachte dochter. Thuis werd Arabisch gesproken. Van haar moeder kreeg Hind de liefde voor poëzie en de koran mee, maar ze ging naar een katholieke school. In 1998 maakte ze haar journalistiek eindwerk over Sint-Jans-Molenbeek. Begin 2001 ging Hind met haar moeder op bedevaart naar Mekka. Na de aanslagen op 11 september 2001 werd ze vaker als moslima aangesproken ter verantwoording van terrorisme.

Midden 2001 begon Fraihi als journalist bij Het Nieuwsblad en sch…Lees verder op Wikipedia