Boek
Nederlands

Een opsomming van tekortkomingen

Ine Boermans (auteur)
+1
Een opsomming van tekortkomingen
×
Een opsomming van tekortkomingen Een opsomming van tekortkomingen

Een opsomming van tekortkomingen

Een jonge vrouw probeert samen met haar psycholoog haar jeugdjaren in kaart te brengen.
Onderwerp
Familie
Extra onderwerp
NRC, boeken (4 sterren)
Titel
Een opsomming van tekortkomingen
Auteur
Ine Boermans 1976-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2021
173 p.
ISBN
9789493081864 (paperback)

Besprekingen

Lot wordt regelmatig overvallen door heftige beelden in haar hoofd die haar zeer verdrietig stemmen. Samen met haar psycholoog probeert ze tijdens een aantal gesprekken en door middel van opdrachten de oorzaak hiervan in kaart te brengen. Al snel blijkt dat de scheiding van haar ouders, de plotselinge dood van haar moeder en het karakter van haar vader niet onbesproken kunnen blijven. De gesprekken met de psycholoog worden afgewisseld met tekenende fragmenten uit het heden en verleden en brieven die Lot aan haar overleden moeder schrijft. Ine Boermans (1976) studeerde af aan de kunstacademie in Groningen en runde een straatgalerie in Amsterdam. Sinds 2016 publiceert zij essays en korte verhalen. Dit tragikomische relaas van een treurige jeugd is haar debuutroman. Het schuurt soms pijnlijk tussen humor en verdriet.

Lijden onder een linkse Una bomber

Ine Boermans schrijft licht en grappig over een getroebleerde jeugd.

Lot krijgt de gaskamers van Auschwitz niet uit haar gedachten en denkt ook te lang na over doodgeknuppelde varkens als ze een plakje worst eet. (Al eet ze eigenlijk nooit worst en worden slachtvarkens niet doodgeknuppeld, zo verbetert deze 'ik' zichzelf weer.) Lot is de vrucht van een vechtscheiding, waarin de strijd vooral door de vader gevoerd is, de moeder bezweek bijna onder de voortdurende aanvallen. De inmiddels volwassen dochter doet op sardonische toon verslag aan haar 'psych'. Het is een nieuwe therapeut aan wie ze nog moet wennen:''Ik haal flink adem en begin te huilen. Voor het eerst in deze spreekkamer. De doos met tissues staat al klaar op de glazen salontafel voor me. 'Ik kan zien dat het je raakt', zegt de nieuwe."

Ine Boermans debuteert met Een opsomming van tekortkomingen waarin vertelster Lot verhaalt over haar dwanggedachten, haar therapie, haar zojuist overleden wilde maar liefdevolle moeder en haar nare, narcistische vader, 'een linkse Una bomber'. Boerm…Lees verder