Boek
Nederlands

Knibbel knabbel knuisje : zeven sprookjes op rijm

Ivo De Wijs (auteur), Wouter Tulp (illustrator)
+1
Knibbel knabbel knuisje : zeven sprookjes op rijm
×
Knibbel knabbel knuisje : zeven sprookjes op rijm Knibbel knabbel knuisje : zeven sprookjes op rijm

Knibbel knabbel knuisje : zeven sprookjes op rijm

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Zeven sprookjes worden op eigentijdse wijze en op rijm naverteld. Het zijn o.a. Hans en Grietje, De Bremer stadsmuzikanten en Jan de Tuitelaar. Ivo de Wijs leest ze, met een extra sprookje, voor op de cd. Met sfeervolle kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 t/m 9 jaar.
Titel
Knibbel knabbel knuisje : zeven sprookjes op rijm
Auteur
Ivo De Wijs
Illustrator
Wouter Tulp
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2016
53 p. : ill. + cd
ISBN
9789025765651 (hardback)

Besprekingen

Anders dan o.a. de illustraties doen vermoeden, is dit geen boek voor al te jonge kinderen. Zo zijn de berijmde sprookjes van 'Hans en Grietje' en 'Roodkapje' niet geschikt als eerste kennismaking, maar meer te lezen als luchtige parodie in vloeiend rijm. In de sprookjes zijn soms eigentijdse elementen verweven (de pa van Hans en Grietje staat rood op de bank, Roodkapje wandelt langs een golfbaan) en bevatten soms populair, dan weer heel plechtig en volwassen taalgebruik. De vaak talige humor (een sprookje wordt bijvoorbeeld bestempeld als 'ontroerend goed') zal soms ook aan oudere kinderen voorbijgaan. Naast een aantal heel bekende sprookjes, bevat de bundel ook het minder bekende sprookje van Andersen over de jongen die op reis ging om het griezelen te leren, een fabelachtig verhaal van boeddhistische oorsprong (jataka-verhaal) en het grappige volksverhaal Jan de Tuitelaar. Hier is Ivo de Wijs op zijn best. De paginagrote illustraties in felle, en als de sfeer van het verhaal daarom…Lees verder

Knibbel knabbel knuisjeDit boek ziet er zeer uitnodigend uit: groot formaat, knappe illustraties, sfeervolle kleuren én een cd. Het boek verzamelt maar liefst zeven sprookjes, die door Ivo de Wijs op rijm zijn gezet. Wouter Tulp maakte er aantrekkelijke illustraties bij. De titel doet je denken dat het boek over 'Hans en Grietje' gaat, maar je krijgt dus zeven sprookjes ... Je kan volgende sprookjes lezen en/of beluisteren: 'Hans en Grietje', 'Het meisje met de zwavelstokjes', 'Jan de Tuitelaar', 'Roodkapje', 'De aap en de krokodil', 'De Bremer stadsmuzikanten', 'De jongen die op reis ging om het griezelen te leren'.

Ivo de Wijs zette elk sprookje stuk voor stuk op rijm. Op de bijhorende cd heeft hij elk verhaal zelf ingesproken, zonder achtergrondmuziek of andere geluiden. Voor het Vlaamse publiek valt dit wat tegen: hij heeft een zwaar Nederlands accent, waardoor het echt een inspanning vraagt om hem goed te verstaan. Toch is het niet alleen zijn tongval die het moeilijk maakt. Z…Lees verder

Over Ivo De Wijs

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ivo Alphonsus Henricus Maria de Wijs (Tilburg, 13 juli 1945) is een Nederlands cabaretier, oud-leraar Nederlands, tekst- en liedjesschrijver, en radiomaker.

Biografie

Samen met zijn hechte vriend Pieter Nieuwint (als componist, pianist en zanger), en met Richard Fritschy en Aggie Terlingen (deze laatsten werden later opgevolgd door Marnix Kappers) vormde hij tussen 1971 en 1980 de cabaretgroep Kabaret Ivo de Wijs. Samen met Don Quishocking vormde zijn groep de top van het Nederlandse cabaret, tussen Lurelei en Neerlands Hoop.

Later schreef hij vooral teksten voor anderen, waarvan zijn werk voor Jasperina de Jong (De Gekkin van de Gracht) en Eric Herfst wellicht het bekendst is. Een goed overzicht hiervan is te vinden in de bloemlezing Het gaat goed met Nederland (Nijgh & Van Ditmar, 2001, ISBN 90-388-84133). In 1989 werd de Kees Stipprijs aan hem toegekend.

De Wijs is tevens be…Lees verder op Wikipedia

Suggesties