Boek
Nederlands

Sunset industries : gedichten

Jens Meijen (auteur)
+1
Sunset industries : gedichten
×
Sunset industries : gedichten Sunset industries : gedichten

Sunset industries : gedichten

In 2022 keerde oorlog terug naar Europa. We zagen hoe gewone burgers de gevolgen
dragen van beslissingen die door anderen gemaakt worden. Het werd plots pijnlijk
duidelijk dat het systeem waar wij de vruchten van plukken, ook dictaturen kan baren.
Jens Meijen sprak met Oekraïeners, Russen en andere Europeanen over hun leven.
Deze dichtbundel gaat over de ervaringen van gewo
Titel
Sunset industries : gedichten
Auteur
Jens Meijen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
61 p.
ISBN
9789403171111 (paperback)

Besprekingen

Dichten alsof het water over de dorpel stroomt

Hoe vat je een uiteenvallende en ontspoorde samenleving in dichtvorm? Jens Meijen (1996) doet een loffelijke poging in Sunset Industries en etaleert een heilig geloof in de kracht van poëzie. En o, hij richtte ook een AI-consultancybureau op.

Zoals een bakker zijn versgebakken brood aanprijst, zo vurig springt Jens Meijen in de bres voor zijn poëzie. En bij uitbreiding voor het hele genre. Het is de biotoop waarin hij zich breedvoerig kan uitleven. Meijen deinst er niet voor terug om in associatieve, vermetele en ook lyrische verzen een proefopstelling van de wereld te maken en en passant ook ons tijdsgewricht te dissecteren. "Poëzie kan heel zintuiglijk zijn, is in staat concepten voelbaar te maken waar wetenschappers tekortschieten", denkt Meijen. "En je mag er rare metaforen uitproberen. (lacht) Bovendien biedt poëzie de erkenning dat onze wereld chaotisch en soms onbegrijpbaar is. Ook dát is verfrissend."

Meijen, als doctoraatsonderzoeker werkzaam aan de KU Leuven en gespecialiseerd in het taalgebruik van populisten, lijkt soms een alleskunner. Onder zijn wuivende haardos schuilt een brein dat hem weinig rustpunten gunt, alsof hij zijn collega-schrijvers telkens een stapje voor wil blijv…Lees verder

Alleen plastic blijft bestaan

Dichter Jens Meijen schetst een wereld die onherroepelijk gaat verdwijnen in een bundel vol vervreemding. Nergens voelt zijn poëzie vol of zwaar.

Er komt een moment waarop het tijdperk van de mens voorbij is. Voor het kosmisch glimwormpje dat de mens is, is dat soms moeilijk te bevatten. Ook aan het daaropvolgende tijdperk, of dat nu het digitale tijdperk is of een ander, komt ooit een einde. Vaak is er voor de menselijke ijdelheid gewaarschuwd, zelden is de mens bereid naar ongevraagde adviezen te luisteren. De mensheid, zo zou je uit de nieuwe bundel van Jens Meijen kunnen afleiden, is als een sunset industry: een industrie die haar hoogconjunctuur is gepasseerd en afdaalt in verval.

Sunset industries is de tweede bundel van de jonge Vlaamse dichter die tot de interessantste dichters van zijn generatie behoort. Eerder schreef hij het steengoede Xenomorf, dat terecht werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs voor beste poëziedebuut. Met die bundel maakte Meijen de klimaatcrisis op alle mogelijke manieren voelbaar. 'Wat er van ons overblijft', schreef hij misschien ook wel een beetje Radiohead indachtig, is: 'plast…Lees verder

Over Jens Meijen

Jens Meijen (Paal, 1996) is een Vlaams journalist, schrijver en politicoloog.

Biografie

Jens Meijen studeerde tussen 2013 en 2016 taal en letterkunde aan de KULeuven en er vervolgens een master in westerse literatuurwetenschappen en Europese studies. Daarbij is hij doctorandus in de politieke wetenschappen en verbonden aan het Europaeum-programma van o.a. de universiteit van Oxford.
In verband met zijn schrijverschap stelt hij: Ik kan moeilijk uitleggen hoe poëzie voor mij werkt zonder gestoord over te komen, vrees ik, maar als ik voel dat ze in mij zit, moet ik ze rechtstreeks uiten.

Publicaties

Hij schrijft voor Humo en De Morgen en is auteur van enkele boeken en bundels.

  • Xenomorf (2019), bundel
  • De lichtjaren (2021), roman
  • Sunset Industries (2023), gedichten

ErkentelijkhedenLees verder op Wikipedia