Boek
Nederlands

Jerrycan : verhalen

Joep Van Helden (auteur)
+1
Jerrycan : verhalen
×
Jerrycan : verhalen Jerrycan : verhalen

Jerrycan : verhalen

Genre:
Bundel met twaalf literaire verhalen.
Titel
Jerrycan : verhalen
Auteur
Joep Van Helden
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
173 p.
ISBN
9789025454661 (paperback)

Besprekingen

Personage en lezer worden lotgenoten ★★★★☆

Joep van Helden schreef een knap, eigenzinnig debuut dat als geheel veel weg heeft van een kubistisch schilderij: de brokstukken herken je als lezer wel, maar het complete beeld dient zich niet aan.

Een meisje dat vanwege een roofoverval zes maanden in jeugddetentie heeft gezeten, krijgt van verschillende kanten steun en hulp om haar leven op de rails te zetten. Een stel verwaarloosde kinderen die bij hun ouders worden weggehaald vinden tot tweemaal toe onderdak bij een pleeggezin en worden ten slotte in een internaat gestald. Een vrouw die naar een blijf-van-m'n-lijfhuis is gevlucht nadat haar partner kokendheet water over haar heen had gegoten, bedenkt een mooi plan voor haar toekomst. Een echtpaar dat leeft van een rondvaartboot dreigt het vaartuig te moeten verkopen tijdens een ijskoud voorjaar waarin de toeristen het laten afweten.

Als je de verhalen in Joep van Heldens intrigerende debuutbundel Jerrycan zo samenvat, zou je bijna denken dat ze in de traditie van het sociaal realisme zijn geschreven. Van Heldens personages zijn veelal verschoppelingen of in elk geval mensen die buiten de boot vallen of dat gevoel hebben.

In misschien wel het opvallendste verh…Lees verder

Een knap gecomponeerde literaire verhalenbundel over de mens in al haar kwetsbaarheid. Met rauwe situaties rondom jeugdcriminaliteit en geweld, maar ook met tederheid. Nuchter en haarscherp geschreven. 'Jerrycan' zal een breed tot literair publiek aanspreken.