Boek
Nederlands

De gelukkigste man van Nederland

Joost De Vries (auteur)
+1
De gelukkigste man van Nederland
×
De gelukkigste man van Nederland De gelukkigste man van Nederland

De gelukkigste man van Nederland

Genre:
Essays over onder meer de Nederlandse politiek.
Titel
De gelukkigste man van Nederland
Auteur
Joost De Vries
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
223 p.
ISBN
9789044647648 (paperback)

Besprekingen

Groepsportret met Rutte

Joost de Vries ontleedt Mark Rutte en andere problemen van onze veranderende wereld. Het levert steeds vermakelijke, maar niet altijd even noodzakelijke essays op.

'De gelukkigste man van Nederland' is niet de meest gebruikelijke bijnaam van Mark Rutte. De Nederlandse regeringsleider aan wie geen enkel schandaal blijft kleven, wordt vaker vernoemd naar de antiaanbaklaag van pannen: teflon Mark.

Wie achter de titel van Joost de Vries' nieuwe essaybundel echter een kritiekloze lofrede aan het adres van een van de langst zittende premiers in de Europese Unie verwacht, komt enigszins bedrogen uit. Zeker, er spreekt een vreemdsoortige bewondering uit De Vries' stukjes over 's mans alledaagsheid en de tijdgeest waarin die perfect lijkt te passen, maar de schrijver presenteert ook de rekening: 'Hij is een premier die er prat op gaat geen allesverklarende visie voor de maatschappij te hebben, terwijl zijn liberale economische politiek wel het allesverklarende feit is dat de maatschappij maakt zoals ze nu is.' Met bewonderaars als Joost de Vries heb je geen criticasters meer nodig

samenleving

Toch is het net dankzij dat evenwicht …Lees verder

Joost de Vries is adjunct-redacteur bij het weekblad De Groene Amsterdammer. Deze essaybundel bevat opstellen en soms verhalen over diverse onderwerpen. Hij begint met een schets over minister-president Mark Rutte en bespreekt vervolgens de tactieken van de Amerikaanse oud-president Lyndon Baines Johnson (1908-1973). Andere onderwerpen zijn de publicist Rutger Bregman, de bokser Badh Har en de schrijver Ilja Leonard Pfeijffer. Vaak vult hij het een of ander met zijn eigen fantasie aan. Met een persoonsregister wordt het boek afgesloten. Fragmenten van sommige essays verschenen in andere gedaanten, onder meer in De Groene Amsterdammer. De kanttekeningen bij het boek van Bregman komen het beste uit de verf. Deze uiteenlopende essays en verhalen zijn vooral bestemd voor geavanceerde lezers met een grote belezenheid over verscheidene onderwerpen en die niet vlug het spoor bijster zijn.