Boek
Nederlands

Het perenlied

Joost Oomen (auteur)
+1
Het perenlied
×
Het perenlied Het perenlied

Het perenlied

Genre:
Sprookjesachtige liefdesgeschiedenis, gesitueerd in een kleurrijke fantasiewereld, over een meisje dat een tekenfilmfiguur is en aangeduid wordt als de Bietenkoningin.
Titel
Het perenlied
Auteur
Joost Oomen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, © 2020
255 p.
ISBN
9789021419510 (paperback)

Besprekingen

Als een mangaverhaaltje op speed

Het perenlied is een magisch-realistisch sprookje en één grote zinnelijke ode aan de vervoering.

Bij ons thuis was het de voorbije weken allemaal Hollandse exotica wat de klok sloeg. Een mens moet wat, wil hij het hoofd bieden aan een druilerig najaar in lockdownmodus. Met gelijke delen fascinatie en afschuw keken we naar de avonturen van de familie Meiland, een voor honderd procent uit clichés opgetrokken eenentwintigste-eeuws gezinnetje naar wiens voorbeeld nu ook de Planckaerts in la douce France eigenhandig een kasteel te verbouwen.

Bietenkoningin

Het perenlied, het romandebuut van dichter Joost Oomen, was mijn andere bron van boven-Moerdijks vermaak. Het verhaal samenvatten is onwenselijk. Als je van de Meilands kan zeggen dat ze opvallender, vitaler en exotischer in het leven staan dan je van een doorsnee Nederlandse familie verwacht, voor Het perenlied gaan in literatuurtermen dezelfde vliegers op. Dit debuut is minstens even hard van de ratten besnuffeld.

Eerst is er een vader die een aanstaande geliefde verliest in de vliegtuigcrash in het …Lees verder

Joost Oomens debuutroman is een en al fruit en vrolijkheid

Het is een jaar geleden dat dichter en performer Joost Oomen (1990) in de Westerkerk van Leeuwarden tijdens zijn performance Vruchtjes gooien vruchtjes gooide naar de toeschouwers - om in hun navel te stoppen, 'zodat je de hele dag gelukkig bent'. Allicht was dat de reden van de Volkskrant om hem aan te wijzen als een talent dat nog weleens interessante, literaire dingen zou kunnen gaan doen in 2020.

En kijk aan, nu is daar Oomens eerste roman: Het Perenlied. Het boek is de papier geworden performance, qua fruit en vrolijkheid. In het sprookje dat Het Perenlied is barst het van de vruchten die nogal erotisch worden gesavoureerd door de Bietenkoningin. Ze is geboren uit bieten en heeft - naast meloenen uitlikken - een missie: de wereld laten weten dat het geluk in kleine dingen zit.

Het Perenlied heeft een hoog joepie-gehalte, denk: Pippi Langkous met een flinke lik mdma. Leuk en lief allemaal, maar dat maf-doen om het maf-doen vergt wel wat geduld. Oomen is op zijn st…Lees verder

Verbeelding kent geen belemmeringen in deze liefdesgeschiedenis, die gesitueerd is in een kleurrijke fantasiewereld. De hoofdpersoon is een meisje dat aangeduid wordt als de Bietenkoningin, ze is een tekenfilmfiguur, die in het begin nachtdiensten draait in het hotel van het Disneypark in Florida. De actuele realiteit klinkt ook op andere manieren door, als de personages geconfronteerd worden met de aanslag op de Twin Towers in 2001. Dit is slechts een onderdeel van een reeks vrolijke schizofrene gebeurtenissen waarbij onder andere een roze dolfijn en een zingende meloen de revue passeren. Samen met haar geliefde wil ze een protestactie organiseren tegen de arbeidsvoorwaarden bij het pretpark. Dit mislukt, daarom reist het liefdespaar naar New York, waar ze haar vader en zijn partner opzoeken, maar ook een excentrieke Russische prinses ontmoeten. Door het hele verhaal klinkt het mysterieuze Perenlied, een zoete bedwelmende morsecode. Het verhaal is een sprookje dat de lezer kan betove…Lees verder