Dvd
Engels

The house that Jack built

Lars Von Trier (regisseur), Matt Dillon (acteur), Bruno Ganz (acteur)
In de VS, jaren 1970 ontwikkelt een zeer intelligente architect zich in de loop van twaalf jaar tot een ervaren seriemoordenaar die elke moord als een kunstwerk ziet.
Onderwerp
Moorden
Titel
The house that Jack built
Regisseur
Lars Von Trier
Acteur
Matt Dillon Bruno Ganz 1941-2019 Ed Speleers Uma Thurman
Taal
Engels
Uitgever
Hilversum: September Film, 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
146 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands en Frans ondertiteld
EAN
8718836864124

Besprekingen

Thriller van de Deense regisseur Lars von Trier (Melancholia; Breaking the waves) met in de hoofdrol Matt Dillon (Wayward Pines; Takers). Het verhaal begint in de VS, jaren 1970 en volgt de zeer intelligente architect Jack. Na zijn eerste moord op een vrouw met autopech (Uma Thurman) ontwikkelt hij zich in de loop van twaalf jaar tot een zeer ervaren seriemoordenaar. Hij ziet elke moord als een kunstwerk en bespreekt zijn gedachten hierover met de geheimzinnige Verge (Bruno Ganz). Terwijl de politie hem op het spoor komt, neemt hij steeds meer risico om het ultieme kunstwerk te creëren. De recensenten gven 1-4 sterren. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 10-1-’19) noemt de film ‘een absoluut dieptepunt in de carrière van Von Trier.’ VPRO Cinema (vpro.nl): ‘(…) De goede verstaander begrijpt dat Jack het alter ego van Von Trier is en dat de moorden – die in de film worden omschreven als kunstwerken – Von Triers films zijn. The House That Jack Built is te sadistisch en zelfingenomen voor de meeste…Lees verder

Over Lars Von Trier

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Rita Molnár

Lars von Trier (Kopenhagen, 30 april 1956) is een Deense filmregisseur, bekend om zijn originele manier van werken. Samen met collega Thomas Vinterberg bedacht en begon hij het Dogma 95-collectief.

Zijn geboortenaam is Lars Trier, maar op de filmacademie gaven zijn medestudenten hem de bijnaam Von Trier. Dit was een plagerijtje, goedmoedige spot, omdat von een adellijke achtergrond suggereert, terwijl dat in tegenspraak is met de communistische achtergrond van zijn ouders. Tevens zijn 'Lars' en 'Trier' heel gewone namen in het egalitaire Denemarken. (Volgens sommige bronnen behield hij zijn bijnaam als een hommage aan de regisseur Erich von Stroheim.)

Von Trier studeerde filmwetenschappen in Denemarken. Vanaf 1976 maakte hij korte films. Daarna studeerde hij van 1979 tot 1982 aan de Deense filmschool. Zijn eerste lange speelfilm was Forbrydelsens element (The Element of Crime) (1984).

Von Trier maakte zelf maar één Dogma-film:…Lees verder op Wikipedia