Boek
Nederlands

De kast : roman

Leo Pleysier (auteur)
+1
De kast : roman
×
De kast : roman De kast : roman

De kast : roman

Genre:
Tussen een broer en zus ontspint zich een lang telefoongesprek over de verdeling van een erfenis.
Onderwerp
Familie
Titel
De kast : roman
Auteur
Leo Pleysier
Taal
Nederlands
Editie
Achtste, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
91 p.
ISBN
9789403123318 (hardback)

Besprekingen

Zijn nominatie voor de AKO-literatuurprijs 1989 en voor de Libris-prijs 1994 betekende bekendheid bij een groter publiek van de Vlaamse auteur Leo Pleysier. 'De Kast' uit 1991 doet verslag van een telefoongesprek - met op de achtergrond een voetbalwedstrijd - tussen een broer en een zus. De zus is voornamelijk aan het woord; de broer - de ik-figuur - die eigenlijk de voetbalwedstrijd wel had willen bekijken, levert slechts interjecties ten behoeve van de voortgang van het gesprek. Het onderwerp van het gesprek is een antieke pastoorskast. Herinneringen aan het ongenoegen in de familiekring, na de dood van de moeder, over de bestemming van de kast, het pièce de résistance uit de te verdelen inboedel, worden opgehaald. Bovendien wordt er verhaald over de beklemming van de nieuwe eigenares na de toewijzing van de kast (met inhoud) aan haar. Onnadrukkelijk, maar daarom niet minder schrijnend toont deze novelle, vol witregels tussen de gesproken (Vlaamse) taal, hoe werelden voorbijgaan. In…Lees verder

Over Leo Pleysier

Leo Jozef Theresia Pleysier (Rijkevorsel, 28 mei 1945) is een Nederlandstalig Belgisch schrijver. Hij werd geboren in Rijkevorsel in de Antwerpse Kempen, en woont daar anno 2020 nog steeds.

In zijn verhalende prozawerk onderzoekt hij zijn verhouding tot zijn geboortestreek en zijn familieleden. Angst, eenzaamheid, nestwarmte, geweld, de veranderende tijdgeest, isolement en verbondenheid tussen mensen zijn enkele terugkerende thema's. Pleysiers romans zijn emblemata van de menselijke conditie. Ze bevatten tussen de regels ook heel wat tijds- en maatschappijkritiek.

Zijn eerste boeken (Mirliton en Niets dan schreeuw) zijn experimenteel van taal en compositie en ik-gericht. Gaandeweg heeft de auteur zijn horizon verruimd: van zijn eigen streek (Waar was ik weer?) naar Engeland (Shimmy), Afrika (Zwart van het volk), India en China (De Gele Rivier is bevrozen, De trousse).

Wit is altijd schoon (1989), wa…Lees verder op Wikipedia