Titel
Beest
Auteur
Lisa Taddeo
Vertaler
Janine van der Kooij
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Animal
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2021
335 p.
ISBN
9789038807737 (paperback)

Besprekingen

Het beest in elke vrouw

Lisa Taddeo lost de belofte die ze met haar debuut Drie vrouwen creëerde niet in.

Met de publicatie van Drie vrouwen in 2019 schoot de Amerikaanse Lisa Taddeo met de snelheid van het licht het literaire firmament in. Acht jaar werkte ze aan dat boek over vrouwelijke lust waarin ze het verhaal vertelt van drie gewone Amerikaanse vrouwen. In haar romandebuut Beest is vrouwelijke seksualiteit opnieuw haar onderwerp, maar wat haar non-fictie zo sterk maakte - grenzeloze empathie en een vlijmscherpe schrijfstijl - lijkt nu te ontbreken.

'Ik maakte dat ik uit New York City kwam, waar een man zich vlak voor mijn ogen had doodgeschoten.' Zo opent Beest, waarin we Joan volgen, een vrouw van eind de dertig die grondig overhoop werd geschud toen haar ouders kort na elkaar stierven toen zij tiener was. De pijn en de razernij die Joan voelt zijn Taddeo niet vreemd: ook zij verloor vroeg haar ouders, zij was een twintiger. 'Sindsdien lijkt het alsof angst mijn kern is', zei ze daarover in deze krant.

Vermoedelijk is Beest dus een boek dat ze moést schrijv…Lees verder

Joan, eind dertig, heeft al haar hele leven lang gevaarlijke verhoudingen met (meestal getrouwde) mannen. Minachting en haat beheersen haar relaties. Maar als een van hen zich in een restaurant, waar zij zit te eten met een andere, ook getrouwde man, voor haar ogen door het hoofd schiet, is er een breekpunt. Joan vertrekt van New York naar Los Angeles, op zoek naar Alice, de enige persoon die onlosmakelijk verbonden is met de traumatische gebeurtenissen uit haar kindertijd. Ze zoekt er een appartement en een baantje en begint haar zoektocht naar Alice. Geleidelijk wordt duidelijk waarom Joan is geworden zoals ze is. Een rauw, krachtig en indringend verteld verhaal, waar de woede en haat van Joan ten opzichte van de door mannen gedomineerde wereld waar zij het slachtoffer van is, van afspatten. Debuutroman, de auteur kreeg veel bekendheid en had een bestseller met haar literaire non-fictieboek ‘Drie vrouwen’*.

Beestachtige machtsstrijd

Lisa Taddeo geeft (te) veel ruimte aan razernij, toch lukt het niet haar roman weg te leggen.

 

Met de stoffelijke resten van haar ouders in twee plastic zakken voor de bijrijdersstoel van haar Dodge Stratus en het voorgevoel dat ze op het punt staat een moordenaar te worden, rijdt Joan van New York, waar haar getrouwde ex-minnaar zich voor haar ogen in het gezicht schoot, naar Los Angeles, op de hielen gezeten door de wraakzuchtige dochter van de zelfmoordenaar. Nu Vic dood is, is er niemand meer, maar in het bloedhete berggebied boven LA woont een vrouw die ze nog nooit ontmoet heeft en met wie ze een geheim verleden deelt. Een verleden zo gruwelijk en beschadigend dat het haar tot 'een soort monster van Frankenstein' heeft gemaakt.

Lisa Taddeo baarde twee jaar geleden opzien met haar non-fictiewerk Drie vrouwen, een diepgravend onderzoek naar de seksuele verlangens van drie doorsnee Amerikaanse vrouwen. Acht jaar lang volgde ze hen en registreerde nauwgezet hoe hun grenzen keer op keer werden overschreden door mannen die daar fluitend mee weg kwamen. M…Lees verder