Boek
Nederlands

De stille kracht

Louis Couperus (auteur)
Een gepensioneerde ambtenaar uit Nederlands-Indie͏̈ wordt belaagd door occulte verschijnselen.
Titel
De stille kracht
Auteur
Louis Couperus
Taal
Nederlands
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Veen klassiek, 2013
270 p.
ISBN
9789020413700 (paperback)

Besprekingen

Tussen maart 1899 en maart 1900 verbleef Louis Couperus in de toenmalige Nederlandse kolonie Oost-Indië, het huidige Indonesië. Hij vatte er het plan op "een Indische roman" te schrijven, zoals hij het zijn uitgever meldde. Het werd De stille kracht, een van zijn belangrijkste scheppingen.

Couperus was duidelijk overweldigd door de schoonheid van het land, en de schok van de confrontatie met leden van een totaal andere cultuur zette zijn fantasie onder hoogspanning, zodat zijn nooit afwezige hang naar het geheimzinnige, occulte of spookachtige, van overvloedig veel energie werd voorzien. Tegelijk bleek hij ongemeen scherp en koel te kunnen waarnemen welke nefaste invoeld er van het kolonialisme uitging op zowel de kolonisatoren als de gekoloniseerden. Eigenlijk ging het om twee groepen mensen die door de omstandigheden van hun cultuur werden losgerukt en in een halfslachtige toestand van wantrouwen en onbegrip tegenover elkaar kwamen te staan. Het kolonialisme, voorspe…Lees verder
Deze 'Indische' roman speelt in Tegal op Java aan het einde van de 19e eeuw. Hij beschrijft het conflict tussen de Hollandse côterie van ambtenaren en de Indische wereld waarin zij gedwongen zijn te leven, maar waaraan zij zich niet wensen aan te passen en die in haar onbegrepenheid eeuwig vijandig blijft. Couperus schreef het boek gedeeltelijk tijdens een bezoek aan Indië en heeft er eigen ervaringen in verwerkt. Deze uitgave is conform de editie als deel 17 van de 'Volledige Werken', inclusief de uitgebreide verantwoording. Kleine druk.

Over Louis Couperus

Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863 – De Steeg, 16 juli 1923) was een Nederlandse schrijver en een van de eerste Nederlandse vertegenwoordigers van het literaire naturalisme.

Couperus' werk omvat allerlei uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, waarmee hij de meeste bekendheid verwierf. Hij schreef daarnaast cultuursprookjes, historische romans en veel reisverslagen en columns. In het algemeen wordt hij gezien als een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur. De uitgave van zijn Volledige Werken (1987-1996) geldt als een van de eerste Nederlandse tekstedities die volgens wetenschappelijke, tekstkritische normen tot stand zijn gekomen.

Biografie

Vroege jaren

Couperus werd op 10 juni 1863 geboren op de Mauritskade in Den Haag, in het pand op numm…Lees verder op Wikipedia