Boek Nederlands

De ochtend valt

Manon Uphoff (auteur), Sylvia Weve (illustrator)

De ochtend valt

Manon Uphoff (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
Genre:
Een man heeft gezien hoe zijn vader zijn moeder vermoordde, maar uit een door zijn moeder geschreven briefje blijkt dat zij het gezin, bestaande uit twee jongens en een meisje, in de steek heeft gelaten.
Titel
De ochtend valt
Auteur
Manon Uphoff
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019
86 p. : ill.
ISBN
9789021418018 (hardback)

Besprekingen

Om meteen met de deur in huis te vallen: De ochtend valt van Manon Uphoff is huiskamerdramatiek van de bovenste plank. Het is een novelle die amper zestig pagina's telt en daarenboven ook nog eens heel veel witregels bevat. Ze begint als een langgerekt, experimenteel gedicht en groeit gaandeweg uit tot broeierig proza met Faulkneriaanse trekjes. 
De setting is Engeland en de hoofdpersoon is een jongen van een jaar of veertien die op een nacht ziet hoe zijn vader zijn moeder om het leven brengt. De volgende ochtend weet hij niet meer of hij het echt gezien heeft en hij besluit om zijn jongere broer en zus in het ongewisse te laten. De twijfel neemt na verloop van tijd steeds meer toe. Lag zijn moeder daar echt met haar hoofd in een plas bloed? Er is een afscheidsbriefje van zijn moeder, dat ze een tijdje weg zal blijven omdat het zo niet verder kan. Zijn vader tracht ondertussen te doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is.
Als oudste zoon krijgt hij de opdracht om v…Lees verder
De novelle begint met een tekst die veel weg heeft van een gedicht. Hierin vertelt Michael, de hoofdpersoon, dat hij heeft gezien hoe zijn vader zijn moeder vermoordde. Maar uit een door zijn moeder geschreven briefje blijkt dat zij het gezin, bestaande uit twee jongens en een meisje, in de steek heeft gelaten. Michael raakt verscheurd door twijfel. Wat is de juiste waarneming: heeft zijn moeder het briefje wel geschreven en heeft hij gezien wat hij denkt gezien te hebben? Michael belast zich met de zorg voor het gezin. De vader raakt op de achtergrond; in de loop der jaren ontstaat er een broeierige sfeer tussen de gezinsleden. De twijfel van Michael wordt die van de lezer. Niet de weergave van de feiten tekent het verhaal, maar de heel subtiel aangebrachte aan- en verwijzingen, de talloze suggesties, parallellen en vermoedens. Beelden spelen hierbij een belangrijke rol. Een verhaal met een open eind. Vond er moord, agressie en incest in dit gezin plaats? Of overheersten bij Michael …Lees verder