Boek
Nederlands

Drakendromen

Marcel van Driel (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
Als de draken terug zijn in de drakenwereld lijkt een oorlog tussen de draken en de mensen bijna niet te voorkomen. Roy komt in de strijd tegenover Yora te staan. AVI-E5. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Draken
Leesniveau
AVI 7, AVI E5
Titel
Drakendromen
Auteur
Marcel van Driel
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
90 p. : ill.
ISBN
9789048700462

Besprekingen

Drakendromen is één van de laatste twee delen van de 'Drakenstrijders'-trilogieën. Het boek verschijnt in de reeks 'Doorlezers' van uitgeverij Zwijsen, die bestaat uit boeken die een paar vormen. De twee boeken spelen zich steeds op dezelfde plaats af, met dezelfde twee personen, en hebben een gemeenschappelijke rode draad. Het duo Drakendromen en Drakenvuur belicht het einde van de verhalenreeks vanuit twee verschillende standpunten: dat van Roy, een tienjarig jongetje uit Rotterdam, en Yora, een meisje uit de drakenwereld.

In Drakendromen volgen we Roy, die terugkeert naar de drakenwereld en daar de ultieme confrontatie tussen de mensen en de draken meemaakt. In de drakenwereld leefden de mensen en draken jarenlang in symbiose met elkaar. De drakengloed die uitgaat van de drakeneieren heeft de kracht om mensen te genezen, terwijl de energie die uitgaat van de mensen de draken voedt. Een allesvernietigende oorlog lijkt echter onafwendbaar en zal zow…Lees verder
Als de draken terug zijn in de drakenwereld lijkt een oorlog tussen mensen en draken nauwelijks te voorkomen. Roy gaat opnieuw naar de drakenwereld en komt daar tegenover Yora te staan. Handzame uitgave uit de Doorlezersreeks 'Drakenstrijders'. In deze reeks vormen boeken een paar: dit deel hoort bij de titel 'Drakenvuur'* en is het vervolg op 'Een draak in Rotterdam'**. In de drakenwereld gaan mensen om met draken die de gedachten van mensen kunnen horen. De gedachten staan in cursieve letters. Sommige draken hebben kwaad in de zin. Het opmerkelijke van dit boek is de zeer eenvoudige taal, AVI-E5, stijl, woordkeuze en open lay-out, terwijl het gegeven zelf nogal ingewikkeld is. Drakeneieren spelen een belangrijke rol. In een aparte lay-out wordt zo nu en dan het voorafgaande samengevat. Sfeervolle zwart-witillustraties staan her en der verspreid in het boek. Voor liefhebbers van eenvoudige taal die niet worden afgeschrikt door een ingewikkelde plot. Vanaf ca. 8 jaar.

Drakendromen

In het boek 'Drakenvuur' was Yora het hoofdpersonage, in 'Drakendromen' is het Roy. We lezen het verhaal dit keer uit het standpunt van Roy. Yora trekt tegen haar wil mee met de strijders van haar dorp om de draken te vernietigen. Ze koestert de stille hoop de strijders ervan te overtuigen dat ze de draken nodig hebben. Maar niemand gelooft haar. Roy weet dat de draken niet zonder de mensen kunnen en omgekeerd. Hij zal proberen de draken hiervan te overtuigen. Vooral de drakeneieren spelen hierin een belangrijke rol. Dit is een doorleesboek dat een paar vormt met 'Drakenvuur'. De twee boeken spelen zich op dezelfde plaats af en met dezelfde personen. Ze hebben dezelfde rode draad maar zijn toch anders. Het ene boek gaat soms verder waar het andere gebleven was. Samen vertellen de 'doorlezers' zo één verhaal. Het boek leest vlot maar ik vind de inhoud zeer verwarrend.


Over Marcel van Driel

Marcel van Driel (Arnhem, 4 februari 1967) is een Nederlandse schrijver, voornamelijk van kinderboeken.

Levensloop

Van Driel is geboren in Arnhem maar groeide op in de Zuidwijken van Zutphen en is van jongs af vertrouwd geweest met thrillers, magische boeken, griezelverhalen, sciencefiction en sprookjes. Hij maakt films en schrijft boeken voor kinderen en volwassenen. Zijn eerste boek, Een Elfje in de Sneeuw, verscheen in 2002. In 2004 volgde De Sprookjesspeurders als eerste deel van een sprookjestrilogie in de serie Leesleeuw.

In maart 2005 verscheen het tweede deel uit de reeks, De Drie Sneeuwwitjes, en een jaar later werd de serie afgesloten met Droomroosje. In datzelfde jaar verscheen Straatwijs, een achtervolgingsthriller met alleen maar vrouwen in de hoofdrol. Het boek is een ode is aan Van Driels favoriete stad Rotterdam. In april 2005 verscheen Help, Katman! Help!, …Lees verder op Wikipedia

Suggesties