Boek
Nederlands

Amalia : prinses van Oranje

De jonge hofdame Amalia van Solms wordt in 1621 na haar aankomst op het stadhouderlijk hof in Den Haag deelgenote van een complot om stadhouder Maurits uit de weg te ruimen.
Titel
Amalia : prinses van Oranje
Auteur
Matthias Rozemond
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2021
413 p.
ISBN
9789024588046 (hardback)

Besprekingen

Met veel historische vrijheid beschreven episode uit het leven van Amalia van Solms-Braunfels (1602-1675), echtgenote van stadhouder Frederik Hendrik, voorouder en naamgeefster van de huidige troonopvolgster. De roman speelt zich af tussen 1621 en 1625 aan het stadhouderlijk hof te Den Haag, waar Amalia als hofdame fungeert. De jonge hofdame is doortastend, politiek bewust, assertief en ook wat lichtzinnig. Door haar karakter maakt ze al snel deel uit van de intriges aan het hof, waar de dood van Johan van Oldenbarneveldt - door toedoen van de zittende stadhouder Maurits - vers in het geheugen ligt. Amalia begint een relatie met de zoon van Van Oldenbarneveldt, die op wraak zint en samen met gelijkgezinden een aanslag op Maurits beraamt. Maurits’ halfbroer Frederik Hendrik heeft ook belangstelling voor haar. De broers leiden een losbandig leven en hebben geen wettige nakomelingen. De zorg om het voorbestaan van de Oranjedynastie wordt groter, maar Amalia’s positie wordt wankel wanneer…Lees verder

Over Matthias Rozemond

Matthias Rozemond (Voorburg, 1962) is een Nederlands schrijver van met name historische romans.

Biografie

Rozemond studeerde Duitse taal- en letterkunde, werkte kort bij een Duitse uitgeverij en is sindsdien verbonden aan het Rudolf Steinercollege in Haarlem.

Na het vertalen en zelf schrijven van poëzie, legde hij zich een poos toe op toneelstukken. In 2012 verscheen zijn historische roman De rattenlijn, over oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog die naar Zuid-Amerika vluchten.

Vervolgens schreef hij twee romans over Hollandse schilders, De Duivelskunstenaar over Jeroen Bosch en Het Spel van Licht en Donker over Rembrandt. Beide romans werden eveneens geroemd om hun authentieke sfeertekening.

Bibliografie

Poëzie