Grote letter
Nederlands

Liefde in een koud klimaat

Nancy Mitford (auteur)
De adellijke Fanny die zich als leraarsvrouw in Oxford gelukkig voelt, beschrijft met veel plezier en met scherpe pen de belevenissen van haar vriendin Polly die in het Londen van de jaren '30 gaat debuteren.
Titel
Liefde in een koud klimaat
Auteur
Nancy Mitford
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Love in a cold climate
Uitgever
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2005
396 p.
ISBN
90-463-0191-5

Besprekingen

Het leven van meisjes in hoge Engelse, adellijke kringen - en dat van hun moeders - lijkt er ook nog rond 1930 vooral op gericht om zo snel mogelijk een echtgenoot te vinden. De jonge Fanny, opgroeiend bij familie, slaagt hierin snel, al is het wat beneden haar stand. Maar haar vriendin Polly gaat na het debuteren in Londen tegen de zin van haar moeder geheel haar eigen weg. Deze al in 1949 verschenen, toen vernieuwende en succesvolle roman, wordt in een moderne vertaling opnieuw op de markt gebracht. Er zijn in de verte al wat parallellen te bespeuren met Helen Fieldings 'Bridget Jones', zoals de scherpe pen en de zwarte humor waarmee het (society)leven wordt beschreven. Maar de sfeer is eerder zoals in de romans van de zusters Brontë. Nancy Mitford (1904-1973) maakte zelf deel uit van de upperclass society. Deze moderne klassieker laat zich ook nu nog goed lezen.

Over Nancy Mitford

Nancy Freeman-Mitford, CBE (Londen, 28 november 1904 – Versailles, 30 juni 1973) was een Engels schrijfster, biografe en journaliste. Zij is vooral bekend door haar satirische romans over het leven van de maatschappelijke elite en historische biografieën. Vanaf 1946 woonde zij in Frankrijk waar ze in 1973 is overleden. Zij was een van de roemruchte 'Mitford Sisters'.

Biografie

Nancy Mitford was het oudste kind van David Freeman-Mitford, Baron Redesdale, en zijn vrouw Sydney Bowles. Hoewel de familienaam officieel Freeman-Mitford is, werd in de praktijk door alle leden van de familie alleen de naam Mitford gebruikt. Zij groeide met haar vijf zusters en broer op in het geprivilegieerde milieu van de lagere Engelse landadel en bracht een deel van haar jeugd door op het landgoed Asthall Manor in Oxfordshire. Zij kreeg thuis onderwijs en ging slechts één jaar naar school. Vijf van de zes dochters uit het gezin trokken de aandacht doo…Lees verder op Wikipedia