Boek
Nederlands

Bijna op de radio : over de band die nooit geschiedenis schreef

Nico Dijkshoorn (auteur)
+1
Bijna op de radio : over de band die nooit geschiedenis schreef
×
Bijna op de radio : over de band die nooit geschiedenis schreef Bijna op de radio : over de band die nooit geschiedenis schreef

Bijna op de radio : over de band die nooit geschiedenis schreef

Genre:
Een band is in de jaren tachtig bijna succesvol. Dertig jaar nadat de leden met ruzie uit elkaar gingen, worden ze door de manager gebeld. Een van hun liedjes blijkt in een televisiecommercial te zijn gebruikt.
Extra onderwerp
Knack Encore, muziek
Titel
Bijna op de radio : over de band die nooit geschiedenis schreef
Auteur
Nico Dijkshoorn
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2022
275 p.
ISBN
9789400409040 (paperback)

Besprekingen

Karikatuur van een band die had kunnen bestaan

Een café in Weesp De Kudt noemen, laat dat maar aan Nico Dijkshoorn over. Nog eentje: Radio Rectal. Over Den Haag: 'Daar lopen ze al zestig jaar met een harde lul in de rondte omdat Golden Earring daarvandaan komt.' De up-tempo-vertelling Bijna op de radio gaat over een band, Tire Pressure, die nooit geschiedenis schreef maar daar wel dichtbij was, zeker na een laaiend enthousiaste recensie in een 'Groot Landelijk Dagblad'. Manager Danny is er blij mee. Hij plakt het stukje op de muur en trekt zich er drie keer op af. Natuurlijk - Dijkshoorn staat niet bekend om zijn optimisme - botsen de hoop en ambities van Tire Pressure op de harde realiteit; een manager die maar wat aanklooit, valse verwachtingen, optredens voor drie man en een paardenkop, onderlinge haat en nijd. Tire Pressure heeft nooit bestaan, maar had kunnen bestaan, net als de band Utopia Avenue in de gelijknamige roman van David Mitchell uit 2020.

De karikaturale poldervariant is opgebouwd uit korte monolo…Lees verder

Een roman over een band die bijna bekend werd. De band Tire Pressure vierde in de jaren tachtig in bescheiden kring succes. Buurtcentra, stamkroegen, een tourtje in Duitsland. Ooit waren ze bijna op de radio. Maar onderlinge spanningen namen toe en dromen raakten gefnuikt, zeker toen bleek dat manager Danny zijn beloftes niet kon waarmaken. Dertig jaar later worden de bandleden weer door hem gebeld als een van hun liedjes in een televisiecommercial zit. In nuchtere stijl en met droge humor geschreven. Het boek is als interview met de bandleden opgetekend. Nico Dijkshoorn (Amsterdam, 1960) is o.a. schrijver, dichter, gitarist en columnist. Hij schreef tientallen boeken.

Over Nico Dijkshoorn

CC BY 3.0 - Foto van/door Jos van Zetten from Amsterdam, the Netherlands

Nicolaas (Nico) Dijkshoorn (Amsterdam, 15 mei 1960) is een Nederlandse columnist, dichter, schrijver en muzikant. Dijkshoorn begon zich rond de eeuwwisseling te manifesteren als internetjournalist en verwierf nationale bekendheid met zijn wekelijkse optreden in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Als invloeden wijst Dijkshoorn zelf de poëzie van C. Buddingh' en het proza van Johnny van Doorn aan.

Loopbaan

Dijkshoorn studeerde Nederlands en aardrijkskunde aan de lerarenopleiding. Bijna twintig jaar was hij medewerker van de bibliotheek in Amstelveen, tot 2005. Vanaf 1999 timmerde hij aan de weg als internetcolumnist met columns over het televisieprogramma Big Brother die hij onder het pseudoniem Doordevil plaatste in nieuwsgroepen en op het forum van de website FOK!. Na afloop van het dagelijkse programma reageerde hij binnen het uur met een lang actueel stuk. De columns werden zo populair dat Veronica hem uitnodi…Lees verder op Wikipedia