Dvd
Turks

The wild pear tree

Nuri Bilge Ceylan (regisseur), Dogu Demirkol (acteur)
Al jaren droomt Sinan ervan om schrijver te worden en na de terugkeer in zijn geboortedorp probeert hij publicatie van zijn werk te realiseren. Hij krijgt echter te maken met de schulden van zijn vader.
Titel
The wild pear tree / directed by Nuri Bilge Ceylan ; written by Nuri Bilge Ceylan [e.a.]
Regisseur
Nuri Bilge Ceylan
Acteur
Dogu Demirkol
Taal
Turks
Uitgever
September Film, 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
180 min.
Aantekening
Turks gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8718836864162
mooov

Besprekingen

Drama uit 2018 van de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan (Wintersleep). Een karakterstudie van de jonge schrijver Sinan (Dogu Demirkol), die net zijn leraarsexamen heeft gedaan, maar eigenlijk schriijver wil worden. Hij probeert zijn debuutroman uitgegeven te krijgen. Sinan keert terug naar de Turkse stad Çanakkale, waar zijn ouders wonen, en komt in conflict met zijn gokverslaafde vader (Murat Cemcir). In gesprekken met mensen die hij ontmoet, geeft hij commentaar op allerlei aspecten van de Turkse samenleving. Dana Linssen (Filmkrant 30-4-‘19 ) ziet de film als ‘een film over mannelijkheid. De crisis van wat mannelijkheid genoemd kan worden.’ Joost Broeren-Huitinga (Parool 29-5-’19): ‘In zijn portret van een onterecht arrogante jonge kunstenaar lijkt de inmiddels zestig jaar oude Ceylan impliciet ook zijn eigen artistieke reputatie te becommentariëren.’ Bor Beekman (Volkskrant 28-5-’19): ‘Majestueus en toch sereen gefilmd: zo fraai zie je dat zelden’ (4 sterren). Peter de Bruijn (NR…Lees verder

Over Nuri Bilge Ceylan

Nuri Bilge Ceylan (Istanboel, 26 januari 1959) is een Turks filmregisseur.

Nuri Bilge Ceylan voltooide eerst zijn ingenieursopleiding aan de Bosporus-Universiteit, voordat hij film ging studeren in Istanboel. Hij debuteerde in 1995 met de korte film Koza. Verschillende van zijn films vielen in de prijzen op de grote Europese festivals. Zo won hij met zijn dramafilm Kış uykusu in 2014 de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Ceylan wordt in zijn stijl vergeleken met Yasujiro Ozu en Ingmar Bergman.

Filmografie

  • 1995: Koza
  • 1997: Kasaba
  • 1999: Mayıs sıkıntısı
  • 2002: Uzak
  • 2006: İklimler
  • 2008: Üç maymun
  • 2011: Bir zamanlar Anadolu'da
  • 2014: Kış uykusu
  • 2018: Ahlat Ağacı

Externe link