Boek
Nederlands

Aydin : het waargebeurde verhaal van een beloega

Olaf Koens (auteur), Mark Janssen (illustrator)
+1
Aydin : het waargebeurde verhaal van een beloega
×
Aydin : het waargebeurde verhaal van een beloega Aydin : het waargebeurde verhaal van een beloega

Aydin : het waargebeurde verhaal van een beloega

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Een kleine jongen (ik-persoon) is dol op walvissen en dolfijnen. Hij is dan ook dolblij als hij kennismaakt met de grote, spierwitte beloega Aydin. Waargebeurd verhaal over de baloega die door de Zwarte Zee helemaal naar Turkije zwom. Oblong prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 t/m 9 jaar.
Onderwerp
Witte dolfijnen
Titel
Aydin : het waargebeurde verhaal van een beloega
Auteur
Olaf Koens
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Volt, 2021
55 p. : ill.
ISBN
9789021426471 (hardback)

Besprekingen

Dicht bij de Waddenzee woont een kleine jongen (ik-persoon) die van walvissen en dolfijnen houdt. Eens hoopt hij een echte walvis te ontmoeten en als vriend te hebben. Dan ziet hij op het Jeugdjournaal een grote, spierwitte beloega die helemaal door de Zwarte Zee naar het dorpje Gerze in Turkije is gezwommen. De mensen daar noemen hem Aydin en juichen hem toe. Op een nacht wordt de kleine jongen wakker in zee, nabij de kust van Gerze, met Aydin op aaiafstand. Waargebeurd verhaal over een witte beloega die door Russen gevangengenomen werd in de Beringzee, getraind als spion en twee keer ontsnapte naar de kust van Gerze in Turkije, waar hij jarenlang met visser Kemal op haringen viste. De tekst, gedrukt in twee kolommen, is boeiend en prettig leesbaar. Kleine druk. Fictie en non-fictie wisselen elkaar soepel af. De paginagrote schilderingen in gedekte kleuren met zachte contouren zijn bijzonder sfeervol. Achter in het boek zijn krantenknipsels en foto’s opgenomen van Aydin in de haven v…Lees verder

Aydin

Aydin is een beloega, een witte dolfijn die voor het eerst opdook in 1993 in een klein dorpje aan de Zwarte Zee, namelijk Gerze. Normaal hoort een beloega daar niet thuis. Zijn normale leefgebied is ver verwijderd maar Aydin was om ongekende redenen in het dorp terechtgekomen en leek daar heel gelukkig mee. Hij haalde er allerlei kunstjes uit, was een echte attractie en wordt zelfs vernoemd in het jeugdjournaal. Wanneer een kleine jongen door een overstroming in Turkijke terechtkomt wordt hij door de visser Kemal gered. Dobberend op het water zien ze Aydin. Ze verwittigen de burgemeester maar die gelooft hen niet. Maar wanneer de burgemeester Aydin met z'n eigen ogen ziet, neemt hij z'n woorden terug. Het is z'n plicht om goed voor Aydin te zorgen. Meer en meer mensen komen speciaal naar Gerze om naar Aydin te kijken. Maar op een dag komt er een brief uit Rusland. Beloega's herkennen onderzeeërs en worden ingeschakeld om alarm te slaan wanneer indringers in een haven of baai worden…Lees verder

Over Olaf Koens

CC BY 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg

Olaf Koens (Châtillon-sur-Seine, 1985) is een Nederlandse journalist en correspondent voor RTL Nieuws voor het Midden-Oosten. Daarvoor was hij verslaggever in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie. Dit deed hij voor de Volkskrant en RTL Nieuws. Daarnaast is hij de schrijver van de boeken Koorddansen in de Kaukasus, Oorlog en Kermis en Paarden vliegen businessclass.

Levensloop

Koens studeerde filosofie in Groningen en Brussel en begon zijn correspondentschap vanuit Moskou in 2007. Koens schreef in die hoedanigheid onder andere voor het ANP, het Belgische Knack, Het Financieele Dagblad en verschillende Russische media. Momenteel werkt hij voor de Volkskrant, BNR Nieuwsradio en RTL. Hij werd in 2014 door het vakblad Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar.

Bibliografie