Boek
Nederlands

Het verhaal van Rusland : mythe en macht van Vladimir de Grote tot Vladimir Poetin

Orlando Figes (auteur)
+1
Het verhaal van Rusland : mythe en macht van Vladimir de Grote tot Vladimir Poetin
×
Het verhaal van Rusland : mythe en macht van Vladimir de Grote tot Vladimir Poetin Het verhaal van Rusland : mythe en macht van Vladimir de Grote tot Vladimir Poetin

Het verhaal van Rusland : mythe en macht van Vladimir de Grote tot Vladimir Poetin

Verhandeling over de geschiedenis van Rusland, met nadruk op de grote rol van ideologieën en mythes.
Extra onderwerp
De Standaard der Letteren
Titel
Het verhaal van Rusland : mythe en macht van Vladimir de Grote tot Vladimir Poetin
Auteur
Orlando Figes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The story of Russia
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2022
335 p., [16] p. platen : ill.
ISBN
9789046828021 (paperback)

Besprekingen

Een verhelderend boek over de geschiedenis van Rusland. Vanaf het agrarische begin to nu hebben ideologieën en mythes een fundamentele rol gespeeld in de geschiedenis van Rusland. De mythe van het 'Heilige Rusland', de 'heilige tsaar' en de 'Russische ziel’, de ideologische grillen van Vladimir de Grote tot Ivan de Verschrikkelijke, van Catharina de Grote tot Vladimir Poetin. Rusland is een land dat bijeen wordt gehouden door ideeën die wortelen in een ver verleden, door historische denkbeelden die voortdurend worden herzien en herschreven om te voldoen aan de wensen van het heden. Informatief en vanuit algemeen perspectief geschreven. Voor geoefende lezers met een verregaande interesse in het onderwerp. Orlando Figes (Groot-Londen, 1959) is een wereldberoemde Britse schrijver, historicus en lecturer. Zijn werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven.

Over Orlando Figes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door C.Stadler/Bwag

Orlando Figes /ɔːˈlændəʊ ˈfaɪdʒiːz/ (Londen 20 november 1959) is een meermaals onderscheiden Britse historicus, gespecialiseerd in de Russische geschiedenis vanaf 1700. Hij is professor aan Birkbeck, University of London. In 2017 nam Figes naar eigen zeggen de Duitse nationaliteit aan omdat hij geen “Brexit-Brit” wilde zijn.

Leven

Figes is de zoon van de feministische schrijfster Eva Figes. Hij is de broer van schrijfster en uitgeefster Kate Figes. Figes studeerde geschiedenis te Cambridge en was er van 1987 tot 1999 hoogleraar. Vanaf 1999 is hij professor aan Birkbeck College.

Werk

Figes verwierf internationale bekendheid met een drietal boeken over de Russische geschiedenis: Tragedie van een volk; de Russische Revolutie 1891-1924 (1996), Natasja's Dans; een culturele geschiedenis van Rusland (2002) en Fluisteraars; leven onder Stalin (2007). Figes interpreteert de histori…Lees verder op Wikipedia