Boek
Frans

Dans le café de la jeunesse perdue : roman

Patrick Modiano (auteur)

Dans le café de la jeunesse perdue : roman

In de reeks:
Nrf
In een café in Parijs in de jaren zestig speelt een jonge vrouw een centrale rol.
Titel
Dans le café de la jeunesse perdue : roman
Auteur
Patrick Modiano
Taal
Frans
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Gallimard, 2007
148 p.
ISBN
9782070786060

Besprekingen

Patrick Modiano (1947) lijkt in zijn romans steeds op zoek naar spoken uit een vluchtig verleden: als een soort commissaris Maigret reconstrueert hij locaties en personen met geen ander doel dan om de verloren tijd vast te leggen en gebeurtenissen te begrijpen. Aanvankelijk beschreef hij zijn eigen verleden, riep hij het oorlogsdecor op waarin zijn ouders een dubieuze rol speelden, maar na het alles onthullende autobiografische Un Pedigree richt hij zich met hetzelfde doel, zoals in Dora Bruder, ook op andere personages. In deze korte roman roept hij een vriendenkring op zoals die zich verzamelde in het café Le Condé en waarvan het meisje Louki het meest intrigerende middelpunt was. Zijzelf en drie andere getuigen komen aan het woord om haar tragisch eindigende bestaan te ontraadselen. Opnieuw wordt de lezer gefascineerd door een aantal bijna spookachtige, ongrijpbare figuren die zich bijna doelloos bewegen door een minutieus beschreven Parijs uit de zestiger jaren. Normale druk.

Over Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) is een Franse schrijver en de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Modiano had een vrij eenzame jeugd: zijn ouders waren veel afwezig, zijn broertje stierf op jonge leeftijd en hij zat jaren op strenge katholieke kostscholen. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het lezen van boeken van schrijvers zoals Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust (met die laatste wordt hij vaak vergeleken). Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek