Boek
Nederlands

Zondagen in augustus

Patrick Modiano (auteur), Edu Borger (vertaler)
Een fotograaf probeert het wezen van de mens met zijn camera te vangen, het resultaat is een foto in uitsluitend zwart.
Extra onderwerp
relaties, NRC, boeken
Titel
Zondagen in augustus
Auteur
Patrick Modiano
Vertaler
Edu Borger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Dimanches d'août
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014
173 p.
ISBN
9789021458274 (paperback)

Besprekingen

Jean en Sylvia zoeken hun toevlucht in Nice om te ontkomen aan Frédéric Villecourt, echtgenoot van Sylvia. Ze hebben geld nodig en proberen een kostbare diamant, de Zuiderkruis, ontfutseld aan Villecourt, te verkopen aan een Amerikaans echtpaar. Een intrigerende en boeiende roman, waarin de lezer enerzijds het thrillerachtige aspect - de mysterieuze verdwijning van Sylvia en haar diamant - anderzijds de spiegeling van heden en verleden - illusie en verval weerkaatst in tijd en ruimte - moet zien te interpreteren. De Franse auteur (1945) is winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014.

Over Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) is een Franse schrijver en de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Modiano had een vrij eenzame jeugd: zijn ouders waren veel afwezig, zijn broertje stierf op jonge leeftijd en hij zat jaren op strenge katholieke kostscholen. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het lezen van boeken van schrijvers zoals Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust (met die laatste wordt hij vaak vergeleken). Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee …Lees verder op Wikipedia