Boek
Nederlands

De fundamenten

Ramsey Nasr (auteur)
+1
De fundamenten
×
De fundamenten De fundamenten

De fundamenten

Genre:
Het voelt als iets uit een vorig leven, hoe men in maart 2020 de dagen sleet: verward, in kwetsbare verbondenheid starend naar de tv en naar alle krantenkoppen. Enkele maanden later prevaleerde juist de snoeiharde onvrede over het virus en de langdurige maatregelen. Burgers revolteren. Hoe komen we nu nog vooruit? Na één jaar corona maakt Ramsey Nasr de balans op. Hij schreef drie stukken vanuit e
Onderwerp
Coronacrisis
Titel
De fundamenten
Auteur
Ramsey Nasr
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
143 p.
ISBN
9789403132310 (hardback)

Besprekingen

Corona, klimaat en kapitalisme

Ramsey Nasr serveert oude wijn in gerecycleerde zakken.

De Nederlandse dichter, toneelschrijver en acteur Ramsey Nasr was het afgelopen jaar helemaal klaar met Netflix en zette zich dan maar aan het denken over de woelige tijden waarin we leven. Erg verrassende inzichten leverde dat niet op, al weet de voormalige stadsdichter van Antwerpen ze bijwijlen fraai te formuleren.

Nasr betoogt dat we de fundamenten van onze samenleving als ornamenten zijn gaan beschouwen en dat we zorg, onderwijs en cultuur aan de markt hebben overgelaten vanuit het arrogante geloof dat 'een veilig, gezond, openbaar leven ons toekomt zonder meer.' Voor de 47-jarige Amsterdammer is Covid-19 'slechts een amuse' voor de klimaatramp die ons nog te wachten staat, en beiden beschouwt hij als gevolgen van onze diepe buiging voor het vrijemarktprincipe dat groei en winst heilig heeft verklaard.

De schrijver legt niet elk verband tussen de coronapandemie, de klimaatverandering en het neoliberale kapitalisme even helder uit, maar dat betekent uiteraard niet…Lees verder

Over Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland; in deze functie vervulde Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Levensloop

Nasr groeide op in Rotterdam, waar hij na de Montessorischool Essenburgsingel het Erasmiaans Gymnasium volgde. Hij doorliep daarna de toneelacademie Studio Herman Teirlinck en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter.

Van 27 januari 2005 tot 26 januari 2006 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 werd hij als opvolger van Driek van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijk…Lees verder op Wikipedia