Boek
Nederlands

Het dikke denkboek : filosofie voor beginners

Reynier Molenaar (auteur), Sieger Zuidersma (illustrator), Norma Montulet (redacteur)
+1
Het dikke denkboek : filosofie voor beginners
×
Het dikke denkboek : filosofie voor beginners Het dikke denkboek : filosofie voor beginners
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Wie ben ik? Wat is mooi? Via vijftien vragen en grote denkers als Plato en Kant maak je kennis met de westerse filosofie. Met stripachtige zwart-witillustraties, raadsels en interactieve vragen. Vanaf ca. 12 t/m 18 jaar.
Onderwerp
Filosofie
Titel
Het dikke denkboek : filosofie voor beginners
Auteur
Reynier Molenaar
Illustrator
Sieger Zuidersma
Redacteur
Norma Montulet Fabien Van der Ham
Taal
Nederlands
Uitgever
Hilversum: Blop, 2014
368 p. : ill.
ISBN
9789081812122 (paperback)

Besprekingen

Dit vrij dikke boek introduceert vijftien grote denkers uit de filosofie (alleen mannen). Het betreft vier klassieke denkers (o.a. Plato, Aristoteles), een middeleeuwer (Aquinas), vroeg-modernen zoals Hume en Kant, en modernen van Marx en Nietzsche tot Bergson en Sartre. Ze komen aan bod rond vragen als: wat is kennis, wat is waarheid, wie ben ik en is het bestaan van God te bewijzen. Bij elk thema/vraag staan ook filosoferende verhaaltjes rond Jesse en Laura, uit het hoofd te leren citaten, ruimte voor aantekeningen, raadsels, quizjes, stripjes en vragen om over na te denken. De bedoeling is om naast een denk- ook doeboek te zijn. Natuurlijk is het boek niet diepgaand, maar kan het inderdaad een aardige introductie op grote vragen zijn. De filosofische vragen zijn tijdloos, de verhaaltjes gedateerd. Hoewel door de uitgever ook aanbevolen als laagdrempelige introductie voor volwassenen zal het voor hen te kinderlijk zijn. Het boek is vooral goed bedoeld, maar de vraag is welke tiener …Lees verder

Het dikke denkboek

In 'Het dikke denkboek' duik je de wereld van de filosofie binnen. Het boek is chronologisch opgebouwd aan de hand van vragen als 'Hoe kan dat?' (Thales van Milete), 'Wat weet je?' (Socrates) en 'Kan je iets zeker weten?' (Plato), die dus telkens beantwoord worden aan de hand van de theorie van een welbepaald filosoof.
De vragen die gesteld worden, worden telkens toegelicht in een introductie. Vervolgens komen de twee personages Laura en Jesse op de proppen, die de vraag in een concrete situatie beleven. Daarna komt er meer informatie aan bod over de betreffende filosoof en dan vooral over zijn theorie.
Een uitstekend boek om met jongeren aan de slag te gaan met filosofie. Het leest niet bepaald als een trein, maar dient meer als leidraad voor lessen of om af en toe een stuk uit te lezen. Het daagt de jongeren uit om mee na te denken en op onderzoek te gaan. De cover geeft een beetje de indruk een soort van ludiek boek te zijn, maar dat is het gelukkig niet (altijd). De sé…Lees verder