Boek
Nederlands

De stille dief

Rian Visser (auteur), Fréderiek Westerweel (illustrator)
+1
De stille dief
×
De stille dief De stille dief
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Titel
De stille dief
Auteur
Rian Visser
Illustrator
Fréderiek Westerweel
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
160 p. : ill.
ISBN
9789044808629

Besprekingen

In dit boek gaan de tweelingbroers Lars en Wout, alias Stille en Spoetnik, bij hun grootouders op Camping De Deining logeren. Dat doen ze elk jaar, maar deze vakantie zijn er plots allerlei raadselachtige verdwijningen. Lars, de dove ik-figuur, moet noodgedwongen alleen op onderzoek uit, want zijn broer heeft het te druk met meisjes imponeren. Als Lars een paar keer op verkenning betrapt wordt, brengt hij zichzelf in een lastig parket. Dat hij zelf verdacht lijkt, wordt nog versterkt door het feit dat hij weinig communiceert en door zijn omgeving dus als een "stille" wordt beschouwd.

Het verhaal mondt uit in een spannende whodunit in de traditie van populaire kinderdetectives. De personages zijn herkenbaar en de spanning wordt gaandeweg opgebouwd, al is de afwikkeling van de plotlijnen naar het einde toe soms wat uit de lucht gegrepen (letterlijk zelfs).

Zoals het een spannend verhaal betaamt, speelt de setting van het boek een functionele rol. Camping De Deining staat …Lees verder
In dit avontuurlijke verhaal vertelt de dove Lars (ik-figuur) over een bijzondere zomer met zijn tweelingbroer Wouter en hun grootouders op vakantiepark De Deining. Er vinden allerlei mysterieuze diefstallen plaats. Lars gaat met zijn broer en hun beider nieuwe vriendinnen op onderzoek uit. Dit verhaal is bijzonder vanwege het perspectief van de dove Lars. Dit perspectief maakt duidelijk hoe moeilijk het kan zijn om gesprekken te volgen, maar ook hoe veelzeggend lichaamstaal kan zijn. Taal speelt op andere manieren ook een rol in het verhaal, bijvoorbeeld via het overbrengen van codes met behulp van een vlieger. Het is meeslepend geschreven en spannend, omdat de dader van de diefstallen en zijn motief tot bijna aan het eind onbekend blijven. Enkele zwart-witillustraties die weinig aan het verhaal toevoegen. De auteur is grafisch ontwerper en heeft als jeugdboekenauteur zo’n 35 titels op haar naam staan, met name voor peuters, kleuters en beginnende lezers. Vanaf ca. 10 jaar.

De stille dief

Vakantie, dat is logeren bij oma en opa op de camping. Maar dit jaar is alles anders: Lars lijkt er niet meer zo bij te horen als de andere jaren. Voor hem voelt het soms alsof hij een beetje uit de boot valt. Dat Lars doof is, maakt de situatie er niet beter op. Hij vindt het moeilijk om met onbekende mensen te babbelen, omdat hij een beetje vreemd spreekt. Dat houdt hem tegen om nieuwe vrienden te maken op de camping. Maar dat is niet het enige dat dit jaar anders is: er gebeuren vreemde dingen en voorwerpen lijken ineens verdwenen. Lars besluit op onderzoek te gaan. In de loop van het verhaal maakt hij kennis met Eline, een meisje dat hem niet zo anders lijkt te vinden. Samen gaan ze op zoek naar het mysterie achter de verloren voorwerpen.
Zoals een kinderdetective hoort te doen, eindigt ook dit boek met 'eind goed, al goed'. Ook al wil dit zeggen dat kinderen het werk verrichten van de meer dan doorsnee politieagent … Hier moet je tegen kunnen om in dit boek je gading te vin…Lees verder

Suggesties