Boek
Nederlands

Het heelal van jouw hart : de mooiste gedichten

Sjoerd Kuyper (auteur), Margje Kuyper (samensteller), Thomas Verbogt (samensteller)
'Ik ken geen schrijver in Nederland die zomooi
over geluk kan schrijven als Sjoerd Kuyper.
Over de eenvoud van geluk, over de dynamiek
van geluk, en ook over het breekbare van
geluk, want natuurlijk gaat het soms ook over
verdriet, is zijn werk soms diepmelancholiek.
Maar het geluk wint altijd. En hetmooie is dat
je tijdens het lezen van Sjoerds gedichten ook
Titel
Het heelal van jouw hart : de mooiste gedichten
Auteur
Sjoerd Kuyper
Samensteller
Margje Kuyper Thomas Verbogt
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2012
105 p.
ISBN
9789046812204 (hardback)

Besprekingen

Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 1952) is vooral bekend als kinderboekenschrijver. Daarvoor werd hij reeds herhaaldelijk gelauwerd: in 2012 ontving hij de Theo Thijssenprijs voor zijn hele oeuvre in de categorie jeugdliteratuur. Ook schreef hij scripts en liedteksten voor musicals waarvoor hij de John Kraaikamp Musical Award ontving. Minder bekend is Kuyper als dichter voor volwassenen. Voor mij ligt een bloemlezing die niet minder dan veertig jaar poëzie overbrugt. Ze werd samengesteld door Kuypers echtgenote Margje en zijn vriend Thomas Verbogt. De inleiding van Verbogt leest als een ode aan zijn persoonlijke band met Kuyper.
De bloemlezers hebben de chronologie van de over veertig jaar verspreide bundels losgelaten. Ze hebben geen onderverdelingen aangebracht. Achteraan is een verantwoording opgenomen waarin men na kan gaan welke gedichten uit welke bundels afkomstig zijn. Twee gedichten werden hier voor het eerst gepubliceerd.
Aanvankelijk kom ik vooral verzen tegen die ik haas…Lees verder
Deze uitgave, verschenen ter gelegenheid van veertig jaar dichterschap, bundelt de mooiste gedichten van Sjoerd Kuyper. Kuyper geniet voornamelijk bekendheid als kinderboekenschrijver*, maar heeft tevens negen dichtbundels uitgebracht. Uit dit omvangrijke oeuvre hebben zijn vrouw, Margje Kuyper, en goede vriend Thomas Verbogt de mooiste teksten geselecteerd. Daarbij hebben zij zich vooral laten leiden door het gevoel van blijdschap dat de gedichten van Kuyper oproepen. Deze jubileumuitgave kenmerkt zich door een rode draad in het dichtwerk van Kuyper bloot te leggen: vrijwel alle gekozen teksten gaan volgens de samenstellers over geluk. Het resultaat is een fraaie gebonden verzameling van vrolijke verzen, in de voor Kuyper zo typerend eenvoudige, bijna kinderlijke stijl. Jammer dat een chronologische opbouw ontbreekt; het is voor de lezer nu lastig om een stilistische of inhoudelijke ontwikkeling vast te stellen. Desalniettemin zullen liefhebbers van Kuypers werk deze bundel verwelkom…Lees verder

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd (Frans) Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlands schrijver. Hoewel hij ook schrijft voor volwassenen, is Kuyper vooral bekend geworden door zijn werk voor kinderen. Hij beperkt zich daarbij niet tot boeken hij schrijft ook scenario’s, musicals, gedichten, brieven en liedjes. Zijn werk kenmerkt zich, niet alleen door een grote verbeeldingskracht en door het poëtische taalgebruik, maar ook door een grote sociale betrokkenheid. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Volgens de jury verzoent Kuyper in zijn boeken leesbaarheid met diepgang; ‘Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje’ Zijn vakmanschap laat Kuyper, volgens Joke Linders, recensent kinder- en jeugdliteratuur, ook zien door een geraffineerd en zuiver kindperspectief.

Zeer succesvol waren de boeken over de kleuter Ro…Lees verder op Wikipedia