Boek
Nederlands
Een mislukte Engelse dichter weet de bovennatuurlijke gaven van zijn 15-jarige petekind uit Norfolk te analyseren en tot hun juiste proportie terug te brengen.
Titel
Het nijlpaard
Auteur
Stephen Fry 1957-
Vertaler
Harmien Robroch
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hippopotamus
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2021
316 p.
ISBN
9789400408715 (paperback)

Besprekingen

Op verzoek van zijn aan leukemie lijdende peetdochter gaat een drankzuchtige ontslagen oudere journalist bij een oude vriend logeren op diens landhuis. Hij krijgt de wat vage opdracht te onderzoeken wat daar gebeurt. In brieven houdt hij zijn peetdochter op de hoogte van zijn vorderingen. Het duurt nogal, voor hij, het trage nijlpaard, achter de oorzaak van de vreemde gebeurtenissen komt en de omgeving confronteert met zijn bevindingen. Door de soms zeer geestige uitwijdingen en de woordvondsten weet de schrijver de lezer een genoeglijk en zeer leesbaar verhaal voor te schotelen. Het af en toe nogal ruwe taalgebruik past aardig bij het karakter van de hoofdpersoon. De vertaling laat af en toe wat te wensen over. Conclusie: zeer leesbare roman van deze overbekende Brit.

Over Stephen Fry

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Freedom Fry — "Happy birthday to GNU" film crew, especially Matt Lee and Andrew Sampson

Stephen John Fry (Hampstead, Londen, 24 augustus 1957) is een Engelse komiek, schrijver, acteur en presentator.

Biografie

Fry studeerde aan het Queens College in Cambridge. Hij heeft veel samengewerkt met Hugh Laurie: samen zijn ze bekend als Fry & Laurie. Hun samenwerking begon al in Cambridge bij de studententoneelgroep Footlights. Ook de schrijver Douglas Adams, met wie hij bevriend was, had hij daar leren kennen.

In 2006 maakte Stephen Fry de tweedelige BBC-documentaire Stephen Fry - The Secret Life of the Manic Depressive, waarin hij uit de kast komt als lijder aan een cyclothyme stoornis, een type manisch-depressieve stoornis. Hij interviewt bekende en minder bekende mensen die dezelfde ziekte hebben en vertelt over zijn extreme stemmingen aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen leven: hoe het op zijn zeventiende begon met een manische periode en hoe hij pas op zijn zevenendertigste, naar aanleiding va…Lees verder op Wikipedia