Boek
Nederlands

Leerdicht over de natuur

Leerdicht over de filosofie van Epicurus (341-270 v. Chr.)
Titel
Leerdicht over de natuur / Lucretius ; vert., ingel. en toegelicht door Marguerite Prakke
Auteur
Titus Lucretius Carus
Vertaler
Marguerite Prakke
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Latijn
Oorspr. titel
De rerum natura
Uitgever
Budel: Damon, 2007
271 p.
ISBN
9789055737802

Besprekingen

In een mooi uitgegeven boek is een nieuwe Nederlandse vertaling verschenen van het leerdicht over de natuur van de Romeinse dichter Lucretius (eerste eeuw v. Chr.). In dit leerdicht in zes 'boeken' behandelt Lucretius in dichtvorm de atomenleer van de Griekse filosoof Epicurus (4de eeuw v. Chr.). Om de mensen te bevrijden van hun angst voor de goden en voor de dood greep Epicurus terug op oudere theorieën die de zintuigelijke werkelijkheid verklaren als het toevallige samenkomen van altijd bewegende atomen. De dood is dan slechts het uiteenvallen van een object in de samenstellende atomen. Het gedicht van Lucretius over de atomenleer is in een losse dichtvorm vertaald. Vergeleken met eerdere Nederlandse vertalingen, van Rutgers van der Loeff (uit 1966) en de beroemde van Timmerman (bezorgd in 1984), oogt deze vertaling modern. De inleiding, verklarende noten en de prettige vertaling maken dit interessante werk toegankelijk voor een groter publiek.

Over Titus Lucretius Carus

Titus Lucretius Carus (99 v.Chr. - 15 oktober 55 v.Chr.) was een Romeins dichter en filosoof, bekend om zijn leerdicht De Rerum Natura, ofwel De Rerum Natura Libri Sex (de natuur der dingen in zes boeken). Wanneer hij geboren werd en overleed is onduidelijk. Sommige manuscripten van Hieronymus zeggen dat hij geboren werd in 96 v.Chr., anderen zeggen in 94 v.Chr., het jaar 93 v.Chr. is ook mogelijk. Prof. Dr. Bartelink stelt weer dat Lucretius geboren is in 98 v.Chr. Vermeldingen van zijn doodsjaar variëren van 53 v.Chr. tot 51 v.Chr. Aelius Donatus beweert dat Lucretius overleed in het jaar waarin Vergilius de toga virulis mocht dragen en Pompeius en Crassus voor de tweede keer consul waren. Dit duidt op 15 oktober 55 v.Chr.

De herontdekking van zijn Rerum Natura in 1417 was een klein mirakel. Net als de geschriften van andere epicuristen werd het verloren geacht. De humanist Poggio Bracciolini duikelde het op in een Duits klooster (waarschijnlijk de abdi…Lees verder op Wikipedia